Mehmet BALBABA, Fatih ULAŞ, Hüseyin İNCİ

ÖZET

Amaç: Sistemik hipertansiyonun ve tedavisinde kullanılan ajanların (anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiotensin reseptör blokerleri) koroid kalınlığına etkisini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yeni hipertansiyonun tanısı almış 38 hasta, kontrol grubuna ise 32 benzer yaş grubunda sağlıklı birey dahil edildi. Hipertansiyonun tanısı konulan hastaların 18’ine anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü, 20 hastaya anjiyotensin reseptör blokerleri tedavisi başlandı. Olguların koroid ölçümleri Fourier prensibi ile çalışan optik koherans tomografi cihazı ile ilk muayene gününde yapıldı ve ölçümler 1 ay sonra tekrarlandı. Koroid kalınlık ölçümleri 3 farklı noktadan yapıldı. Verilerin istatistiksel analizi bağımsız örneklem t testi ve eşleştirilmiş örneklem t testi ile yapıldı.
Bulgular: Hipertansiyonun hastalarının tedavi öncesi ortalama arter basıncı değerleri 121,5±8,4 mmHg ve tedavi başlandıktan sonraki 1. ayda 84,3±5,9 mmHg, kontrol grubunda ise 87,3±5,7 mmHg olarak ölçüldü. Ortalama subfoveal koroid kalınlığı kontrol grubunda 255,9±21,4 μm, hipertansiyon tanısı olan hastalarda 218,4±22,0 μm olarak saptandı. Hipertansiyon tanısı alan grupta kontrol grubuna göre koroid kalınlığı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha ince bulundu (p<0,01). Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiyotensin reseptör blokerleri başlanan hipertansiyonun grubunun tamamında tedavinin 1. ayında ortalama subfoveal koroid kalınlığı 233,9±22,5 μm olarak ölçüldü. Hipertansiyon grubunda tedavi öncesi ve sonrası subfoveal koroid kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı derecede artış saptandı (p<0,01). Subfoveal koroid kalınlığı anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü başlanan grupta 1. ayda 236,3±23,7 μm, anjiyotensin reseptör blokerleri başlanan grupta ise 231,7±21,7 μm ölçüldü ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi (p=0,539).
Sonuç: Hipertansiyon hastalarında sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında koroid kalınlıklarının daha ince olduğu saptandı. Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ve anjiyotensin reseptör blokerleri tedavileri ile hipertansiyonun hastalarında koroid kalınlığı kısa dönemde kalınlaşmakla beraber bu iki ajan arasında koroid kalınlığı üzerindeki etki bakımından belirgin fark saptanmadı.
Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü, Anjiyotensin reseptör blokörü, Hipertansiyon, Koroid kalınlığı

Evaluation of the Effects of Angiotensin Converting Enzyme Inhibitor and Angiotensin Receptor Blocker on Choroidal Thickness in Hypertension Patients

ABSTRACT

Objective: To investigate the effect of hypertension and agents used for hypertension treatment (angiotensin converting enzyme inhibitor and angiotensin receptor blocker) on choroidal thickness.
Material and Method: The study includes 38 newly diagnosed hypertension patients and 32 age-matched healthy subjects. 18 of the hypertension patients received angiotensin converting enzyme inhibitor and 20 of them received angiotensin receptor blocker for treatment. Choroidal thicknesses of the subjects were measured using Fourier-domain optical coherence tomography in the first examination day and measurements repeated one month later. Choroidal thickness measurements includes 3 different segments. Statistical analysis of data was performed using independent samples t test and paired samples t test.
Results: Mean arterial pressure of hypertension patients before treatment was 121.5±8.4 mmHg and 84.3±5.9 mmHg after the first month of treatment. Mean arterial pressure of control group was 87.3±5.7 mmHg. Mean subfoveal choroidal thickness of control group was 255.9±21.4 μm and mean subfoveal choroidal thickness of hypertension patients was 218.4±22.0 μm. Choroidal thickness was significantly thinner in hypertension group than the control group (p<0.01). Mean subfoveal choroidal thickness was 236.3±23.7 μm in patients receiving angiotensin converting enzyme inhibitor and 231.7±21.7 μm in patients receiving angiotensin receptor blocker in the first month measurements, and there was no statistically significant difference between the groups (p=0.539).
Conclusion: Hypertension patients had thinner choroidal thickness than healthy subjects. Inshort-term, choroidal tickness got thickened in hypertension patients receiving angiotensin converting enzyme inhibitor and angiotensin receptor blocker. However, there was no significant difference on choroidal thickness between these two agents.
Keywords: Angiotensin converting enzyme, Angiotensin receptor blocker, Choroidal thickness, Hypertension

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Balbaba M.Ulaş F. İnci H. Anjiotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü ve Anjiotensin Reseptör Blokerlerinin Hipertansiyon Hastalarında Koroid Kalınlığı Üzerine Kısa Dönem Etkilerinin Değerlendirilmesi. MN Oftalmoloji 2018;25(4):203-207



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica