Enes UYAR, Ümit DOĞAN, Fatih ULAŞ, Serdal ÇELEBI

ÖZET

Amaç: Ramazan orucunun gözün biyometrik parametreleri üzerindeki etkilerinin düşük koheranslı optik biyometre ile değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Seksen sağlıklı kişinin 80 gözünde, düşük koheranslı optik biyometre cihazı kullanılarak aksiyel uzunluk, merkezi kornea kalınlığı, ortalama korneal kırıcılık, lens kalınlığı ve ön kamara derinliği parametreleri ölçüldü. Bu biyometrik parametrelerdeki diürnal değişiklikler değerlendirildi. Gözler saat 08.00 ve 16.00’da hem Ramazan ayı içerisinde hem de kontrol olarak Ramazan’dan 1 ay sonraki oruç tutulmayan periyotta ölçüldü. Veriler eşleştirilmiş örneklem t testi ile analiz edildi.
Bulgular: Oruç sırasındaki ve sonrasındaki saat 08.00 ölçümlerini karşılaştırdığımızda, oruç sırasında anlamlı bir şekilde merkezi kornea kalınlığının daha ince (p<0,001) ve ortalama korneal kırıcılığın daha düşük (p=0,003) olduğunu gözlemledik. Benzer olarak saat 16.00 ölçümlerinde de merkezi kornea kalınlığı oruç sırasında daha ince idi (p=0,007). Oruç ve kontrol ölçümleri karşılaştırıldığında bütün biyometrik parametrelerin diürnal değişikliklerinde anlamlı farklılık olmadığı saptandı.
Sonuç: Sonuçlarımız orucun gözün bazı biyometrik parametrelerini etkilediğini göstermekle birlikte biyometrik parametrelerin diürnal değişimlerini etkilemediğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: Biyometrik parametreler, Diürnal değişiklikler, Düşük koherensli optik biyometri, Merkezi kornea kalınlığı, Oruç.

Evaluation of the Effects of Religious Fasting on the Biometric Parameters of the Eye with Low Coherence Optical Biometry

ABSTRACT

Objective: To evaluate the effect of fasting on biometric paremeters of eye measured using low coherence optical biometer during Ramadan.
Material and Method: Axial length, central corneal thickness, average corneal refractivity, lens thickness and anterior chamber depth parameters of 80 eyes of 80 healthy person were measured using low coherence optical biometer device. Diurnal variation of these biometric parameters were evaluated. Eyes were evaluated at 08.00 and 16.00 hours in Ramadan and 1 month after Ramadan during non-fasting period as control measurement. Data were analyzed using paired samples t test.
Results: When we compared 08.00 o’clock measurements taken during and after fasting period, we observed that central corneal thickness was thinner (p<0.001) and average corneal refractivity was less in Ramadan (p=0.003) significantly. Similarly, for 16.00 measurements, central corneal thickness was thinner (p=0.007) in fasting period. We detected no significant difference in the diurnal variation of these biometric parameters when compared fasting and control measurements.
Conclusion: Our results showed that fasting influence some of the biometric paramaters of the eye. However, fasting has no effect on diurnal variation of biometric parameters.
Keywords: Biometric parameters, Diurnal changes, Low coherence optical biometry, Central corneal thickness, Fasting

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Uyar E. Doğan Ü. Ulaş F. Çelebi S. Orucun Gözün Biyometrik Parametreleri Üzerine Olan Etkilerinin Düşük Koheranslı Optik Biyometri ile Değerlendirilmesi. MN Oftalmoloji 2018;25(2):76-80



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica