Pınar KÖSEKAHYA, Cemile ÜÇGÜL ATILGAN, Kemal TEKİN, Mustafa KOÇ, Mehtap ÇAĞLAYAN, Pelin YILMAZBAŞ

ÖZET

Amaç: Astigmatik kırma kusuru olan gözlerde koroid kalınlığının değerlendirilmesi ve sağlıklı, kırma kusuru bulunmayan gözlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Sferik kırma kusuru ± 0,50 diyoptri arasında ve silindirik kırma kusuru 1,50 diyoptri üzerinde olan 50 olgunun 50 gözü (Grup 1) ile sferik kırma kusuru ± 0,50 diyoptri arasında olup, silindirik kırma kusuru olmayan 50 olgunun 50 gözü (Grup 2) prospektif olarak incelendi. Tüm olguların görüntülenmesi spektral-domain optik koherans tomografinin artırılmış derinlikli görüntüleme modu ile gerçekleştirildi. Koroid kalınlığı subfoveal, nazal ve temporal yönlerde foveadan 1, 2, 3 mm uzaklıklarda olmak üzere 7 farklı noktadan ölçüldü ve gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar yaş ve cinsiyet açısından benzer dağılımdaydı (p=0,914 ve p=0,632 sırasıyla). Ortalama subfoveal koroid kalınlığı Grup 1’de Grup 2’ye göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,04). Foveanın 1 mm nazalinden alınan ortalama koroid kalınlığı ölçümleri de Grup 1’de Grup 2’ye göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,03). İstatistiksel anlamlı fark bulunmamasına karşın, foveanın 1 mm temporalinden ve 2 ve 3 mm nazalinden yapılan ortalama koroid kalınlığı ölçüm değerleri Grup 1’de Grup 2’den daha yüksek idi (p=051, p=0,34 ve p=0,31 sırasıyla).
Sonuçlar: Astigmatik kırma kusuru olan gözlerde koroid kalınlığının özellikle subfoveal bölgede arttığı görülmüş ve bu kalınlık artışının olgularımızda bulunan ambliyopi ile ilgili olabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, Koroid kalınlığı, Optik koherans tomografi

Evaluation of the Effect of Astigmatic Refractive Error to the Choroidal Thickness

ABSTRACT

Objective: We aimed to evaluate the choroidal thickness in eyes with astigmatic refractive error and to compare them with those of healthy eyes without any refractive error.
Material and Methods: Fifty eyes of 50 subjects with a spherical refractive error of ± 0.50 diopters and a cylindrical refractive error of < -1.50 diopters (Group 1) and 50 eyes of 50 subjects with a spherical refractive error of ± 0.50 diopters and without cylindrical refractive error (Group 2) were examined prospectively. Choroidal thickness was measured with enhanced depth imaging mode of spectral domain optical coherence tomography. Choroidal thickness values were noted from 7 different points including the fovea, 1, 2 and 3 mm nasal and temporal to the fovea and compared between groups.
Results: The groups were similar in terms of age and gender (p=0.914 and p=0.632 respectively). The average subfoveal choroidal thickness value was higher than Group 1 in Group 2 (p=0.04). The average choroidal thickness value of nasal 1 mm was also higher in Group 1 compared with Group 2 (p=0.03). Although the difference was not significant, the mean values of 1 mm temporal and 2 and 3 mm nasal to the fovea were higher than Group 2 in Group 1 (p=0.51, p=0.34, and p=0.31, respectively).
Conclusion: The choroidal region was thicker especially in subfoveal area in subjects with astigmatic refractive errors. This thickening may be related to associated amblyopia of our subjects.
Keywords: Astigmatism, Choroidal thickness, Optical coherence tomography

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Kösekahya P. Üçgül Atılgan C. Tekin K. Koç M. Çağlayan M. Yılmazbaş P. Astigmatik Kırma Kusurunun Koroid Kalın lığına Etkisinin Değerlendirilmesi. MN Oftalmoloji 2017;24(2):103-107



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica