Göz Kapağı Yaralanması ile Birlikte Olan Oküler Travmaların Epidemiyolojik Yönden İncelenmesi

Elif Betül TÜRKOĞLU, Levent TÖK, Özlem YALÇIN TÖK, Seyhan DİKCi, Fatma AKBAŞ KOCAOĞLU, Firdevs ÖRNEK

ÖZET

Amaç: Cerrahi onarım gerektiren göz kapağı travmasının epidemiyolojik ve klinik özelliklerini belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2005-2010 yılları arasında ciddi göz kapağı laserasyonu nedeni ile tedavi edilen hastalar retrospektif olarak muayene edildi.
Bulgular: Yaşları 2 ile 68 arasında değişen 152 hasta değerlendirildi. Göz kapağı yaralanmaları en sık (%45,3) 15-50 yaş arası erkek hastalarda izlendi. Travma nedeni 89 (%58,5) hastada delici kesici aletler, 63 (%41,5) hastada künt travma idi. Yaralanmalar en sık iş kazası (%28,2), darp (%25,2) ve trafik kazası (%13,8) sonucu meydana gelmişti. İş kazası ile oluşan yaralanmalarda en sık izlenen neden tahta, talaş ve odun parçası idi. Hastalar 2 ile 72 saat arasında ameliyata alındı. En sık eşlik eden oküler patoloji ise %30,2 ile alt ve/veya üst kanalikül kesisi idi.
Sonuç: En önemli göz kapağı yaralanma şekli iş kazaları olup 20-50 yaş arasında, endüstriyel sanayide çalışan işçi grubu yüksek risk altındadır. Göz kapağı travması nedeni ile acil servise başvuran hastaların ilk başvuru anındaki muayenesi, eşlik edilen göz patolojilerinin tanınması açısından önem arz eder. Bunların gözden kaçmaması için hastaların mutlaka göz doktorları tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Erken tanı ve tedavi ile bu patolojilerin yol açacağı ciddi anatomik ve fonksiyonel sorunlar önlenebilir.
Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, Göz kapağı, Laserasyon

Epidemiologic Evaluation of Ocular Trauma with Eyelid Injuries

SUMMARY

Aim: To determine epidemiological and clinical characteristics of severe eyelid trauma which required surgical treatment.
Material and Method: Patients, who presented with severe eyelid laceration from January 2005 to 2010, were retrospectively examined.
Results: One hundred fifty-two patients ranging in age from 2 to 68 were evaluated. Eyelid injuries were the most common in male patients between the ages of 15-50 (45.3%). The causes of trauma were penetrating trauma in 89 (58.5%) patients, and blunt trauma in 63 (41.5%) patients. The most common injuries type was work accidents (28.2%), and the others were assault (25.2%) and traffic accidents (13.8%). The most common causes were wood and sawdust in work accidents. The patients were operated on between 2 and72 hours.The most common concomitant ocular pathology was lower and/or upper canaliculus (30.2%).
Conclusions: The most important type of eyelid injury takes place among industrial workers between the ages of 20-50, industrial workers are at higher risk group. Patients’s first examination in emergency department is important for the recognition of following concomitant ocular pathologies. For elope reviewing these patients should be evaluated by ophthalmologists. Serious anatomical and functional problems caused by these pathologies can be prevented by early diagnosis and treatment.
Key Words: Epidemiology, Eyelid, Laceration



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica