Glokom Hastalarında Görme Alanı Kayıpları ile Yaşam Kalitesinin İlişkisi

Murat ÜNAL, Şeyda KARADENIZ UĞURLU, Sıtkı EREN, İlkay ÇAKIR

ÖZET

Amaç: Çeşitli derecelerde görme alanı kaybı olan glokom hastalarının yaşam kalitelerinin belirlenmesi ve klinik belirteçlerle olan ilişkilerinin incelenmesi
Gereç ve Yöntem: Çeşitli derecelerde görme alanı kaybı olan 40 primer açık açılı glokom (PAAG) hastası ve polikliniğe başvuran 29 kontrol grubu olgusuna Humphrey 24-2 SITA standart görme alanı uygulandı. Hastalar monoküler görme alanı-iyi göz modeli kullanılarak Hodapp-Parish-Anderson sınıflamasına göre erken, orta ve ileri görme alanı kayıp gruplarına ayrıldı. Ayrıca binoküler görme alanı duyarlılıkları en iyi lokasyon modeli kullanılarak hesaplandı ve genel, üst, alt, santral 16 nokta duyarlılık değerleri belirlendi. Yaşam kalitelerinin belirlenmesi için tüm hastalara Glokomda Yaşam Kalitesi Anketi-15 (Glaucoma Quality of Life-15;GQL-15) anketi uygulandı. Ayrıca anketin “santral ve yakın görme F1”,“periferal görme F2”,“karanlık adaptasyon ve kamaşma F3”ve“dış hareketlilik F4”alt grupları incelendi.
Bulgular: Ortalama GQL-15 puanı kontrol grubunda 93,11±4,84, glokom grubunda ise 64,25±16,92 idi (p=0,001). Glokom grubunda en yüksek ortalama GQL-15 değeri “dış hareketlilik’’(71,88±18,93) alt grubunda izlendi. En düşük ortalama ise “periferik görme” (61,83±20,97) alt grubunda idi. Kontrol grubunda en yüksek ortalama 95,68±4,65 ile‘’periferik görme’’ alt grubunda iken en düşük ortalama 91,02±7,49 ile“karanlık adaptasyonu ve kamaşma’’ alt grubunda izlendi. Hodapp-Parish-Anderson sınıflamasına göre GQL-15 sonuçları incelendiğinde en kötü ortalama 38,98±9,62 ile“ağır görme alanı kaybı” olan grupta izlenmiştir. GQL-15 total puan ve alt grupları ile iyi göz MD ve PSD değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur.
Sonuç: Glokom hastalarının görme alanı ve yaşam kalitesi kayıp düzeyleri arasında önemli korelasyon izlenmektedir. Glokom kliniklerinde takip ettiğimiz hastalarımızın kendi ifadeleri ile belirlenen yaşam kalitelerini değerlendirmemiz, günlük hayatları için onlara yön göstermemizi ve glokomla yaşamayı kolaylaştırarak sosyal olumsuz etkileri azaltmamızı sağlayabilir. GQL-15 anketi bu amaca ulaşmak için kolay uygulanabilir, çabuk ve etkin bir testtir.
Anahtar Kelimeler: Glokom, Görme alanı kaybı, Yaşam kalitesi

The Relationship Between Quality of Life and Visual Field Loss in Glaucoma Patients

SUMMARY

Aim: To determine the quality of life, and to study its relationship with clinical determinants of glaucoma in patients with various degrees of visual field loss.
Material and Method: Forty primary open angle glaucoma (POAG) patients with various degrees of visual field loss and 29 control subjects who presented to the outpatient clinic performed Humphrey 24-2 SITA standard visual field test. Patients were divided into mild, moderate and severe visual field loss groups according to Hodapp-Parish-Anderson classification using monocular visual field “best-eye model’’. In addition, binocular visual fields were obtained by using “best location model’’ and sensitivities were calculated for total field, superior, inferior hemifields and central 16 points. Quality of life analysis was performed with ‘The Glaucoma Quality of Life Questionnaire’ (GQL-15) survey. Morover, the “central and near vision F1’’,‘’peripheral vision F2’’,“dark adaptation and glare F3’’,“outdoor mobility F4’’ subgroups of the survey were evaluated.
Results: The average score of GQL-15 was 93.11±4.84 in the control group and 64.25±16.92 in the glaucoma group (p=0.001). The highest score of quality of life (71.88±18.93) in glaucoma group was obtained in‘’outdoor mobility’’ subgroup. The lowest mean (61.83±20.97) was observed in “peripheral vision” subgroup. In the control group the highest mean score of quality of life analysis (95.68±4.65) was found in “peripheral vision” whereas the lowest mean score (91.02±7.47) was observed in “dark adaptation and glare” subgroup. Among the GQL-15 scores calculated according to Hodapp-Parish-Anderson classification, the worst mean was obtained (38.98±9.62) in “severe visual field loss” group. A statistically significant correlation was found between GQL-15 total core and subgroups with best eye MD and PSD values.
Conclusion: The level of visual field loss and the amount of impairment in quality of life in glaucoma patients show significant correlation. Assessment of quality of life may enable us to guide our patients in their daily lives and thereby to reduce adverse social effects associated with glaucoma. To achieve this goal the GQL-15 survey appears to be an easily applicable, quick and effective test.
Key Words: Glaucoma, Visual field loss, Quality of life



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica