Optik Koherans Tomografi ile Yapılan Retinal Ölçümlere Hasta Bilgi Menüsündeki Değişikliklerin Etkisi

Sertan GÖKTAŞ, İsmail ALPFİDAN, Yaşar SAKARYA, Muammer ÖZÇİMEN, Rabia SAKARYA, Işın UĞURLU

ÖZET

Amaç: Optik Koherans Tomografi (OKT) ile yapılan çekimlerde hasta bilgi menüsünde kornea eğrilik yarıçapı, sferik refraksiyon ve silindirik refraksiyon değerleri değiştirildiğinde retinal ölçümlerin farklı olup olmadığını araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada, OKT ile emetropik katılımcıların peripapiller retina sinir lifi kalınlığı, maküla kalınlığı ve maküla hacmi ölçüldü. Her bireyin sağ gözü çalışmaya alındı. Peripapiller retina sinir lifi kalınlığı, maküla kalınlığı ve total maküla hacim ölçümü yapıldı. Daha sonra hasta bilgi menüsünde bulunan kornea eğrilik yarıçapı, sferik refraksiyon ve silindirik refraksiyon değerleri değiştirilerek OKT çekimleri tekrarlandı. Ölçümlerde elde edilen değerlerin karşılaştırılmasında Wilcoxon Testi kullanıldı. P değerinin <0,05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: On dört olgunun 14 gözü çalışmaya alındı. Katılımcıların 8’i erkek 6’sı kadındı. Yaşları 24 ile 32 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 26,4±9,4 yıl olarak tespit edildi. Hasta bilgi menüsünde değerler değiştirilerek elde edilen peripapiller sinir lifi kalınlığı, maküla kalınlığı ve maküla hacmi ölçümleri karşılaştırıldığında istatiksel önemli bir fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: OKT ile ölçüm yapılırken hasta bilgi menüsünde kornea eğrilik yarıçapı, sferik refraksiyon ve silindirik refraksiyon değerlerinin her hasta için girilmemesi retinal ölçümleri değiştirmemektedir.
Anahtar Kelimeler: Optik koherans tomografi, Hasta bilgi menüsü, Retinal ölçüm

Impact of Changes in Patient Information Menu on Retinal Measurement Which is Made with Optic Coherence Tomography

SUMMARY

Aim: Investigate whether changes the retinal measurements with Optic Coherence Tomography (OCT) when radius of the cornea, spherical and cylindrical refraction values are changed on the patient information menu
Material and Metod: In this prospective study, peripapillary retinal nerve fiber layer thickness, macular thickness and macular volume were measured in patients with emmetropic participants with OCT. The right eye of each individual included in the study. Peripapillary retinal nerve fiber layer thickness and macular thickness and total macular volume were measured. Then OCT scans were repeated with changing radius of the cornea, spherical and cylindrical refraction on the patient information menu. Wilcoxon test was used to compare the values obtained in the measurements. P value <0.05 was considered statistically significant.
Results: Fourteen eyes of 14 patients were included. Participants were 8 men and 6 women. Ages ranged from 24 to 32, mean age was 26.4±9.4 years. There were no statistical differences between measurements of peripapillary retinal nerve fiber layer thickness, macular thickness and macular volume measurements obtained from changing the values on patient information menu. (p>0.05).
Conclusion: Changing radius of the cornea, spherical and cylindrical refraction values on the eye data menu does not alter retinal measurements obtained from OCT in emmetropia.
Key Words: Optical coherence tomography, Eye data menu, Retinal measurement



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica