Optik Düşük Koherans Reflektometri ile Değerlendirilen Retinal Biyometrinin Güvenilirliği: Karşılaştırmalı Çalışma

Hasan Ali BAYHAN, Seray Aslan BAYHAN, İzzet CAN

ÖZET

Amaç: Optik düşük koherans reflektometri (ODKR; Lenstar LS 900, Haag-Streit) ile ölçülen retina kalınlığının (RK) optik koherans tomografi (OKT; RTVue, Optovue) ile değerlendirilen RK ile karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada 35 sağlıklı bireyin 35 gözü ve maküla kalınlığını artıran maküla patolojisi bulunan 24 hastanın 24 gözü değerlendirildi. ODKR ve OKT ile foveal RK ölçümü alındı. Cihazların ölçüm sıraları rastgele belirlendi. ODKR ile RK ölçümü ODKR biometrisinden elde edilen A-mod görüntüleri büyütüldükten sonra iç limitan membran ve retina pigment epiteli pikleri arası mesafenin manuel olarak hesaplanmasıyla elde edildi. OKT den alınan RK ölçümleri ise retina kesitinde iç limitan membrandan retina pigment epitelinin ön hiperreflektif hattına kadar olan bölgenin fovea merkezinde manuel olarak ölçülmesiyle hesaplandı.
Bulgular: Sağlıklı bireylerin ölçülen ortalama RK’sı OKT ile 202,62±15,64 μm iken ODKR ile 200,22±14,72 μm bulundu (p=0,153). Maküla patolojisi olan grupta ölçülen ortalama RK ise, OKT ile 390,62±120,42μm iken ODKR ile 370,33±102,32 μm idi (p=0,035). Bland-Altman analizinde normal grupta elde edilen RK verilerinin %95 uyum aralığı dar idi (18,9 ve -14,1 μm) ve cihazlar arasında iyi uyum mevcuttu. Ancak maküla patolojisi olan grupta %95 uyum aralığı oldukça geniş idi (-66,6 ve 107,1 μm).
Sonuç: Genç sağlıklı kişilerde ODKR ve OKT ile ölçülen foveal RK birbirleriyle korele ve uyumlu sonuçlar vermektedir ancak maküla hastalıkları olan kişilerde cihazlar arasında belirgin fark oluşmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Optik düşük koherans reflektometri, Optik koherans tomografi, Retina kalınlığı

Reliability of Retinal Biometric Measurements of Optical Low Coherence Reflectometry: Comparative Study

SUMMARY

Aim: To compare the retinal thickness (RT) measurements of optical low coherence reflectometry (OLCR; Lenstar LS 900, Haag-Streit) with those obtained using optical coherence tomograpy (OCT; RTVue, Optovue).
Material and Method: In this prospective study, 35 eyes of 35 healthy subjects and 24 eyes of 24 patients with macular pathology increasing macular thickness were included. Foveal RT measurements were taken using OLCR and OCT. The order of measurements with the two instruments was randomized. RT measurements of OLCR were derived by measuring the interpeak distances between inner limiting membrane and retinal pigment epithelium manually after magnification of A-scan data. To calculate RT derived from OCT; the retinal image was analyzed to measure the distance from inner limiting membrane to the anterior hyperreflective line from the retinal pigment epithelium manually.
Results: The mean RT measurements of healthy subjects were 202.62±15.64 μm with OCT and 200.22±14.72 μm with OLCR (p=0.153). The mean RT of the group with macular pathology was 390.62±120.42 μm by OCT, whereas that was 370.33±102.32 μm by OLCR (p=0.035). Bland-Altman plots showed small 95% LoA and good agreement between devices for RT in normal group (18.9 and –14.1 μm). But 95% LoA was wide between devices in the group having macular pathology (-66.6 and 107.1 μm).
Conclusions: Foveal RT measurements from OLCR and OCT exhibit good correlation and agreement in young healthy subjects, whereas RT measurement differences between devices are significant in patients with macular pathology
Key Words: Optical low coherence reflectometry, Optical coherence tomography, Retinal thickness



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica