Spektral Domain Optik Koherans Tomografi ile Belirlenen Gangliyon Hücre Kompleksi Parametrelerinin Glokom Tanısındaki Yeri

Seray ASLAN BAYHAN, Hasan Ali BAYHAN, Ersin MUHAFIZ, Mehmet ADAM, Canan GÜRDAL

ÖZET

Amaç: Spektral domain optik koherans tomografi (OKT) ile belirlenen gangliyon hücre kompleksi (GHK) parametrelerinin glokom tanısı koymadaki kullanılabilirliğini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma kapsamında 69 açık açılı glokomu bulunan göz ile yaş ve cinsiyet uyumlu 70 sağlıklı göz (kontrol grubu) değerlendirildi. Glokomlu olgular erken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözler olarak iki alt gruba ayrıldı. Tüm olguların görme alanı testleri yapıldı ve OKT (RTVue, Optovue) ile GHK kalınlığı, fokal hacim kaybı (FLV), tüm hacim kaybı (GLV), retina kalınlığı (RK), retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) değerlendirildi. FLV, GLV, GHK/RK oranı ve RSLT ölçümlerinin glokom tanısı koymadaki duyarlılık ve özgüllükleri hesaplandı.
Bulgular: GHK/RK oranı kontrol grubu, erken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözlerde anlamlı farklı idi (p<0,05). Kontrol grubu, erken glokomlu gözler ve ileri glokomlu gözlerde ortalama FLV sırası ile %0,55±0,89, %1,34±1,57 ve %7,12±5,60 iken, sırasıyla GLV %3,57±4,49, %5,36±4,01 ve %16,47±12,89 ve sırasıyla ortalama RSLT kalınlığı 107,71±17,10μm, 102,33±10,15μm ve 82,87±19,74μm idi (hepsi; p<0,05). Bakılan parametrelerden GLV en yüksek özgüllüğe, GHK/RK oranı ise en yüksek duyarlılığa sahip parametrelerdi.
Sonuç: Spektral-domain OKT ile belirlenen GHK parametreleri ve GHK/RK oranı glokom tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Glokom tanısı koyarken bu parametrelerin hep birlikte değerlendirilmesi erken tanı ve tedavi için klinisyene yol göstericidir
Anahtar Kelimeler: Optik koherans tomografi, Gangliyon hücre kompleksi, Glokom

Ability of Ganglion Cell Complex Parameters Determined by Spectral Domain Optical Coherence Tomography to Diagnose Glaucoma

SUMMARY

Aim: To evaluate the ability of ganglion cell complex (GCC) parameters determined by spectral-domain optical coherence tomography (OCT) to diagnose glaucoma.
Material and Method: In this prospective study, 69 eyes with open angle glaucoma and 70 age and sex matched healthy eyes (control group) were assessed. Glaucomatous eyes were further divided into early glaucoma and advanced glaucoma subgroups. Visual field test was performed and OCT (RTVue, Optovue) was used to determine GCC thickness, focal loss volume (FLV), global loss volume (GLV), retinal thickness (RT), and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness in all subjects. Sensitivity and specifity of FLV, GLV, GCC/RT ratio and RNFL measurements to diagnose glaucoma were calculated.
Results: GCC/RT ratio was significantly different between control group, early glaucomatous eyes and advanced glaucomatous eyes (p<0.05). The mean FLV was 0.55±0.89%, 1.34±1.57% and 7.12±5.60% in the control group, early glaucoma group and advanced glaucoma group, respectively, whereas the mean GLV was 3.57±4.49%, 5.36±4.01% and 16.47±12.89%; and the mean RNFL thickness was 107.71±17.10μm, 102.33±10.15μm and 82.87±19.74μm, respectively (all; p<0.05). Of the analyzed parameters, GLV had the highest specifity, and GCC/RT ratio had the highest sensitivity.
Conclusions: GCC parameters and GCC/RT ratio determined by spectral-domain OCT showed high sensitivity and specifity in detecting glaucoma. While diagnosing glaucoma, interpreting these parameters together will guide the clinician for early diagnosis and treatment.
Key Words: Optical coherence tomography, Ganglion cell complex, Glaucoma



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica