Eskişehir Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Görme Sistemi İşlevsel Kayıp Nedenleri ve Dereceleri

Mehmet Erdem TELLİ, Nihal Demir ULUS, Haydar GÖLEMEZ

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada Eskişehir Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'na “özürlü sağlık kurulu raporu” almak amacı ile başvurup göz hastalıkları branşından özür oranı almış olan kişilerin demografik özelliklerinin, görme kaybı nedenlerinin ve görme özür oranlarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: 2010-2012 yıllarında Eskişehir Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’na başvurarak göz hastalıklarından özür yüzdesi alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik bilgileri, görme kaybına neden olan hastalık tanıları ve görme sistemi işlevsel kayıp oranları kaydedildi
Bulgular: Hastanemiz sağlık kurulunda 322 hastanın göz hastalıkları branşından özür yüzdesi aldığı, rapor düzenlenen bu hastaların %64'ünün (n=205) erkek, %36'sının (n=117) kadın olduğu, hastaların yaş ortalamasının 45,18±20,09 olduğu saptandı. Görme sistemi işlev bozukluğunun sıklık sırasıyla ambliyopi, fitizis bulbi, herediter retina hastalıkları, optik sinir hastalıkları, dejeneratif miyopi, diğer retinopatiler, lense bağlı patolojiler ve makülopati nedeni ile ortaya çıktığı belirlendi. Göz hastalıklarından özür oranı alan hastaların ortalama özür yüzdesi kadınlarda 53,29±30,31 ve erkeklerde 42,88±29 idi.
Sonuç: Bu çalışma ile ülkemize ait görme sistemi özür oranları ve nedenleri ile ilgili oldukça kısıtlı olan epidemiyolojik bilgilere katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Görme kaybı yapan nedenlerin ve bunların ne kadarının önlenebilir olduğunun bilinmesi alınacak tedbirler ile rehabilitasyon ve destek hizmetlerinin planlamaları için önem arz etmektedir.
Anahtar Kelimeler: Görme sistemi işlev kaybı, Görme özürlülük, Özürlü sağlık kurulu raporu

Causes and Degrees of Visual System Functional Loss According to Eskişehir Government Hospital Health Committee Reports

SUMMARY

Aim: To evaluate demographic features, causes of visual loss and degrees of visual disability of the patients admitted to Eskişehir Government Hospital to obtain a health committee report.
Material and Method: The reports of visual disability of the patients admitted to Eskişehir Government Hospital’s Health Committee between 2010-2012 were evaluated retrospectively. Demographic features, diseases causing visual loss and visual disability degrees were recorded.
Results: 322 patients ( 64% male, 36% female) had health reports because of their visual disability. Mean age was 45.18±20.09. Causes of visual disability were ambliopia, phitisis bulbi, hereditary retinal diseases, optic nerve diseases, degenerative myopia, other retinopathies, lenticular pathologies and maculopathies respectively. Percentage of mean visual disability was 53.29±30.31 for females and 42.88±29.0 for males.
Conclusion: In this study we aimed to contribute the limited information about causes and degrees of visual disability in our country. We think having information about the reasons of visual loss and the proportion of the preventable diseases is important for planning prevention, rehabilitation and assistance services.
Key Words: Visual system functional loss, Visual disability, Disability health comittee reports



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica