Optik Disk Druzeni ve Retinitis Pigmentoza

Semra ACER, Yunus BULĞU, Ebru Nevin ÇETİN, Alper KAŞIKÇI, Avni Murat AVUNDUK, Cem YILDIRIM

ÖZET

Optik disk druzeni (ODD), optik disk başında hiyalin benzeri kalsifik madde birikimidir.
Çoğunlukla bilateral ve asemptomatik olup rutin göz muayenesi esnasında fark edilir. Genellikle küçük ve sıkışık disklerde izlenir. En sık rastlanılan bulgu hafif düzeyde görme alanı defektleridir. Nadiren iskemik optik nöropati, retinal arter ve ven tıkanıklığı veya koroid neovaskülarizasyonu gibi komplikasyonlara neden olarak kalıcı görme kaybına yol açabilir.
Yüzeyel olanlar sarımsı globüler yapıda olup kolaylıkla tanı konulabilirken derin yerleşimli olduğunda tanıda güçlükler yaşanabilir. Bilinen bir tedavisi yoktur ancak tanı koymak özellikle bilateral diskte kabarıklığa neden olan papilödemden ayırt etmek için önemlidir. Çocuklarda derin yerleşimli olduğunda oldukça benzerlik gösterse de iyi bir oftalmik muayene ve B-scan USG ile ODD tanısı konulabilmektedir.
Optik disk druzeninin retinitis pigmentoza (RP), psödoksantoma elastikum ve angioid streaks gibi hastalıklarla birlikteliği bilinmektedir. Bu birlikteliklerin bilinmesi tanıyı kolaylaştırarak yapılacak ilave araştırmaların önüne geçilmesini sağlayabilir. Bu yazıda optik disk druzeni olan retinitis pigmentozalı iki olgu eşliğinde optik disk druzeninin klinik özellikleri ve ayırıcı tanısı üzerinde durulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Optik disk druzeni, Retinitis pigmentoza

Optic Disc Drusen and Retinitis Pigmentosa

SUMMARY

Optic disc drusen (ODD) are hyaline like calcific deposits that accumulate in optic nerve head. Drusen often occur bilaterally in small, crowded optic nerve heads and most patients with disc drusen are asymptomatic. Occasionally vascular complications, including anterior ischemic optic neuropathy, retinal artery and vein occlusions and choroidal neovascularization may ocur and can cause permanent visual loss.
When optic disc drusen are on the optic disc surface they can easily be diagnosed, but when optic disc drusen are buried within the optic nerve head, the diagnosis may be difficult. There is no established effective treatment, but diagnosing disc drusen correctly is important to avoid potential serious conditions such as true papilledema. Differantiation from papilledema can be difficult especially in children when it is burried, but a carefull fundus exam and B-scan echography could be helpfull.
Optic disc drusen is associated with some systemic conditions including retinitis pigmentosa (RP), pseudoxanthoma elasticum, and angioid streaks. Knowing these associations is important to diagnose correctly and avoid unnecessary work-up. This article includes clinical characteristics and differential diagnosis of ODD with 2 cases of ODD with RP.
Key Words: Optic disc drusen, Retinitis pigmentosa



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica