Vernal Konjunktivit ve Sağlıklı Çocuklarda BCG Skar Çapları

Erdem DİNÇ, İdil GÖKSEL, Ufuk ADIGÜZEL, Özlem YILDIRIM, Bahri AYDIN, Gülhan Ö. TEMEL

ÖZET

Amaç: Son zamanlarda gelişmiş ülkelerdeki allerjik hastalıkların sıklığı giderek artmaktadır. Bu artışın nedeni kesin olarak belli değildir. Mikobakteryel ürünlerin allerjik hastalıklardan koruyucu etkileri olabilir ancak mikobakteriler ve allerjik hastalıklar arasındaki ilişki halen tartışmalıdır. Bu çalışmada vernal konjunktivit ve sağlıklı çocuklardaki BCG skar çaplarının karşılaştırması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Vernal konjunktivit tanısı konan on yedi hasta ile on yedi sağlıklı çocuk çalışmaya dahil edildi. Tüm çocuklara tam bir oftalmolojik muayene yapıldı. Çalışma ve kontrol grubundaki çocukların sol omuzlarında yer alan BCG iz çapı ve sayısı değerlendirildi. Kişisel atopi öyküsü sorgulanarak, her iki grupta kaydedildi.
Bulgular: Yaş ve cinsiyet dağılımı her iki grupta benzerdi. BCG iz sayısı (p=0,300) ve ortalama yatay-dikey iz çapları (p=0,440, p=0,624) karşılaştırıldığında iki grup arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Fakat bireysel atopi öyküsü çalışma grubunda yer alan çocuklarda kontrol grubunda yer alan çocuklara göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,044).
Sonuç: İki grup arasında BCG iz çapları ve BCG iz sayıları yönünden fark bulamadık. Bu durum vernal konjUnktivit patofizyolojisinin daha karmaşık olduğunu gösterebilir
Anahtar Kelimeler: Vernal konjunktivit, BCG, İz çapı

BCG Scar Diameters in Vernal Conjunctivitis and Healthy Children

SUMMARY

Aim: In the last decades the prevalence of allergic diseases has risen in developed countries. The reason for this increases are unclear. Mycobacterial products may have protective effects for allergic diseases. But the relationship between mycobacteria and allergic diseases is still controversial. We aimed to compare the BCG scar size in vernal conjunctivitis and healthy children in this study.
Material and Method: Seventeen children who were diagnosed as vernal conjunctivitis and seventeen healthy children were enrolled in this study. Ophthalmological examination of all children was done. The size of BCG scar and their counts were evaluated on their left arms in two groups. Personal history of atopy was recorded in each group.
Results: Distribution of age and gender was similar in two groups. BCG scar count (p=0.300) and average horizontal-vertical scar size (p=0.440, p=0.624) was not significantly different between two groups. But personal history of atopy was significantly higher in study group than the control group (p=0.044).
Conclusion: In conclusion, we could not find any differences in the size of BCG scars and BCG scar count between two groups. Our study suggests that vernal conjunctivitis has a more complex pathophysiology.
Key Words: Vernal conjunctivitis, BCG, Scar size



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica