Standart Ultrasonik Pakimetri ve Optik Koherans Tomografi ile Ölçülen Santral Kornea Kalınlıklarının Karşılaştırılması

Soner KESKİN, Handan AKIL, Alper YARANGÜMELİ, Mehmet Numan ALP, Gülcan KURAL

ÖZET

Amaç: Retinal kalınlığı ölçmek için tasarlanmış standart optik koherans tomografi (OKT) cihazının santral kornea kalınlığını (SKK) ölçmedeki yeterliliğini standart ultrasonik pakimetri (UP) ile karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Nisan 2011- Haziran 2012 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran, sistemik hastalığı ya da geçirilmiş göz cerrahisi hikayesi olmayan 100 hastanın (45 erkek, 55 kadın) 200 gözü çalışmaya dahil edildi. Yaş ortalaması 40,93±12,59 yıl (17-63) idi. Tüm hastalara rutin oftalmolojik muayenenin yanı sıra önce Stratus OKT ile daha sonra UP ile SKK ölçümü iki farklı oftalmolog tarafından yapıldı. Her iki cihazın sonuçları arasındaki fark ve korelasyon istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama SKK değerleri Stratus OKT’de 528,55±35,11μ, UP’de 530,47±33,39μ idi. Her iki cihazın ölçüm sonuçları arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,577). İki cihazın ölçümleri arasında anlamlı korelasyon saptandı (p<0,001).
Sonuç: Bu çalışmadaki amacımız birçok klinikte bulunan ve temel olarak retina-optik disk hastalıklarını görüntüleme amaçlı kullanılan, noninvazif, tekrarlanabilir, kornea teması gerektirmeyen Stratus OKT cihazının standart UP ile karşılaştırarak güvenilirliğini göstermekti. Çalışmamızda Stratus OKT ve UP ile ölçülen SKK değerleri uyumlu idi. Bu sonuçlar, gerektiğinde SKK’nın Stratus OKT ile de ölçülebileceğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Optik koherans tomografi, Pakimetri, Kornea

Comparison of Central Corneal Thickness Measurements via Standard Ultrasonic Pachymetry and Optical Coherence Tomography

SUMMARY

Aim: Comparison of central corneal thickness (CCT) measurements obtained with standard ultrasonic pachymetry (UP) and with a standard retinal examination oriented optical coherence tomography (OCT) device.
Material and Method: Two hundred healthy eyes of 100 patients examined between April 2011 and June 2012 were included in this study. The average age of patients were 40.93±12.59years (17-63). All patients underwent routine ophthalmological examination, then CCT was measured first with Stratus OCT later with UP by two seperate ophthalmologists.
Results: Average CCT values for Stratus OCT and for UP were 528.55±35.11μ and 530.47±33.39μ, respectively. There was no significant difference (p=0.577) between the two measurements with a significant correlation (p<0.001).
Conclusion: Stratus OCT, a non-invasive, repeatable device with no side effects, is used widely in most clinics to mainly diagnose retinal-optic disc diseases, and requires no corneal contact contrarily to the standard UP. In this study, CCT measurements with Stratus OCT and UP were in accordance. This study show us that CCT can be measured using OCT when needed.
Key Words: Optical coherence tomoghraphy, Pachymetry, Cornea



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica