Omurilik Yaralanmalı Hastalarda Kardiyovasküler Sistem Hastalıkları

Yrd.Doç.Dr. Ayla AKBAL

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Fizik Tedavi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Çanakkale

Özet

Omurilik yaralanması fiziksel, psikososyal ve ekonomik sorunlara neden olarak hem bireysel hem de toplumsal yaşamı etkileyen önemli bir problemdir. Omurilik yaralanması birçok organ ve sistemde etkilenmelere yol açarak mortalite ve morbiditeye neden olmaktadır. Özellikle, kardiyovasküler sistem hastalıkları mortalitede önemli yer tutmaktadır. Omurilik yaralanmasının, hem akut hem de kronik döneminde kardiyovasküler sistemle ilgili çeşitli komplikasyonlar görülmektedir. Akut dönemde daha çok aritmiler ve ortostatik hipotansiyon görülürken, kronik dönemde daha çok iskemik kalp hastalıkları önemli problemler oluşturmaktadır.
Omurilik yaralanmalı bireylerde kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlayan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Omurilik yaralanmasının seviyesi, lezyonun şiddeti, komorbid hastalıklarının bulunması, kardiyovasküler hastalık gelişmesini etkilemektedir. Aynı zamanda, dislipidemi, diabetes mellitus, hipertansiyon, obezite, sigara kullanımı gibi klasik risk faktörleri, immobilizasyon ve sedanter yaşam nedeniyle gelişen vücut kompozisyonundaki değişiklikler kardiyovasküler sistem hastalıklarının gelişimine katkıda bulunur.
Kardiyovasküler hastalıklar, omurilik yaralanmalı hastalarda sık görülmesine rağmen, bu hastalarda duyusal nöronal yolun kesilmesi nedeniyle iskemik kardiyak olayların belirtileri fark edilemeyebilir. Kardiyovasküler hastalıkları saptamak için elektrokardiyografi, ekokardiyografi, nükleer görüntüleme yöntemleri ve koroner anjiyografi gibi çeşitli tanısal yöntemler olmasına rağmen bu yöntemlerle silik kardiyovasküler hastalıkların saptanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu makalede omurilik yaralanmalı hastalarda görülen kardiyovasküler sistem hastalıkları, risk faktörleri ve tanıda kullanılan yöntemler tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Omurilik yaralanması, Kardiyovasküler sistem hastalıkları, Tanı, Tedavi

Cardiovascular System Diseases in the Patients with Spinal Cord Injury

Summary

Spinal cord injury is an important individual and social problem together with its physical, psychosocial and economical problems. Multiple organs and systems are affected in spinal cord injury. So, both the life quality and the life span of the patients are decreased. İt may also cause immobilisation and sedentary life style in early ages. Cardiovascular system diseases constitute important cause of mortality in these individuals. Several complications related with the cardiovascular system may appear in the acute and /or chronic stage of the spinal cord injury. Cardiac arrhytmias and orthostatic hypotension are important problems that are seen in the acute stage of the disease. Especially in the patients with high-level spinal cord injury, as a result of decrease in the symphatic nerve system activity and related unability of suppression parasymphatic nerve system; some abnormalities in cardiac rhythm such as bradycardia, atrioventricular block may occur. In chronic stage, especially ischemic cardiac diseases cause important problems. Together with classical risk factors such as dyslipidemia, diabetes mellitus, hypertension, obesity, smoking; the changes in the body compansation due to sedentary life style related with immobilisation contribute in occurance of cardiovascular system diseases in the patients with spinal cord injury. Therefore, the impairment in the otonomic cardiovascular control mechanisms increases the disease risk. In this article, informations about the cardiovascular system diseases in the patients with spinal cord injury are presented.
Key Words: Spinal cord injury, Cardiovascular system diseases, Diagnosis, Treatment



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica