Erişkin Bir Hastada Sessiz Patent Duktus Arteriyozus

Uzm.Dr. Belma UYGUR KALAYCI*, Dr. Süleyman KALAYCI**, Uzm.Dr. Saadet GÜVEN***

* Karaman Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Karaman
** Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Ankara
*** Yozgat Sorgun Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Yozgat

Özet

Patent duktus arteriyozus (PDA) sıklıkla çocuklarda rastlanan konjenital bir anomalidir ve erişkinlerde nadir olarak rastlanır. Erişkin hastalarda muayene sırasında duyulan sistolodiyastolik üfürüm ya da yapılan ekokardiyografik incelemede rastlantısal olarak saptanır. Patent duktus arteriyozus hastalarının klinik spektrumu geniştir. Kalp yetmezliği ve enfektif endokardite sebep olabilmektedir. Üfürüm duyulmayan ve klinik olarak bulgu vermeyen hastalar sessiz patent duktus arteriyozus olarak değerlendirilmelidirler. Doppler ekokardiyografinin kullanılmasının yaygınlaşması ile sessiz duktus arteriyozus sayısı giderek artmaktadır.
Patent duktus arteriyozus saptanan hastalarda tedavi seçiminde sol ventrikül volüm yüklenmesi varlığı, anlamlı şantın olması ya da pulmoner basınç artışına dikkat edilmelidir. Rutin girişim yapılması önerilmese de bu hastaların tedavi yönetimi hala tartışmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriyosus, Kalp üfürümleri

Silent Patent Ductus Arteriosus in an Adult Patient: A Case Report

Summary

Patent ductus arteriosus is a congenital anomaly frequently observed in children, but uncommon in adults. It can be found by systolediastolic murmur incidentally heard on physical examination or by a shunt flow discovered on echocardiography performed for other purposes in adult patients. The clinical spectrum of patients with patent ductus arteriosus is wide. Patent ductus arteriosus may lead to heart failure and infective endocarditis. Patients without audible murmur and clinical manifestation should be evaluated as silent patent ductus arteriosus. The amount of patients with patent ductus arteriosus increased with the widespread use of Doppler echocardiography examinations.
In the therapeutic management of these patient, signs of left ventricular volume overload, the presence of significant shunt and increased pulmonary artery pressure must be taken into cosideration. Although routine closure of PDA is not recommended in silent duct, therapeutic management of these patients is controversial.
Key Words: Ductus arteriosus, Patent, Heart murmurs



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica