Kateterizasyon Uygulaması Nedeniyle Gelişen Periferik Vasküler ve Kardiyak Komplikasyonlar

Prof.Dr. Hasan EKİM*, Doç.Dr. Mustafa TUNCER**, Yrd.Doç.Dr. Yunus Keser YILMAZ***, Yrd.Doç.Dr. Meral EKIM****

* Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Yozgat
** Van Lokman Hekim Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Van
*** Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Yozgat
**** Bozok Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Biyokimya Bölümü, Yozgat

Özet

Amaç: Herhangi bir tanı veya tedavi amaçlı kateterizasyon girişiminden dolayı iyatrojenik periferik vasküler veya kardiyak komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonların artmasının ana nedeni perkütan vasküler veya kardiyak girişimlerin artmasıdır. Bu çalışmamızın amacı kateterizasyon uygulamalarına bağlı gelişen ve cerrahi olarak tedavi edilen periferik vasküler ve kardiyak komplikasyonların sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Mart 2001 ve Nisan 2013 tarihleri arasında, kateterizasyon sonrası gelişen periferik vasküler veya kardiyak komplikasyonlar nedeniyle Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Bozok Üniversitesi Hastanesi’nde 26 hasta opere edilmiştir. İyatrojenik vasküler ve kardiyak komplikasyonlar dupleks ultrasonografi ve ekokardiyografi ile de incelendi.
Bulgular: Çalışma grubumuzun 14’ü kadın ve 12’si erkek olup, yaşları 52 ile 70 yıl arasında değişmekteydi. Kateterizasyona bağlı komplikasyonlar gelişen 26 olgunun, 23’ünde periferik vasküler yaralanma, 2’sinde kardiyak tamponad ve 1’inde ise cihaz embolizasyonu vardı. Aktif kanaması olan ve masif hematom gelişen 12 olgu, femoral tromboembolizm gelişen 2 olgu, kardiyak tamponad gelişen 2 olgu ve cihaz embolizasyonu gelişen 1 olgu acil olarak opere edildi. Geri kalan 9 olgu (psödoanevrizma 7 olgu, arteryovenöz fistül 2 olgu) elektif olarak opere edildi. Postoperatif dönemde 2 olguda kasıkta yüzeyel cilt enfeksiyonu ve 2 olguda hafif bacak ödemi gelişti. Bu komplikasyonlar tedavi ile düzeldi.
Sonuç: Teknolojinin ve deneyimlerin gelişmesiyle tanı ve tedavi amaçlı kateterizasyon işlemleri şüphesiz daha da artacaktır. Bundan dolayı gelecekte de kateterizasyona bağlı vasküler ve kardiyak komplikasyonların artışı kaçınılmazdır. Kateterizasyon nedeniyle gelişmesi olası bu komplikasyonların cerrahi tedavisine alternatif olarak değişik güncel tıbbi tedavi metotları uygulanıyorsa da, cerrahi tedavi bazı durumlarda mutlaka gereklidir. Bundan dolayı, cerrahlar kateterizasyona bağlı iyatrojenik vasküler ve kardiyak yaralanmaları tedavi etmek için çok geniş bir yelpazede değişim gösteren cerrahi prosedürleri uygulamada deneyimli olmalıdır.
Anahtar Kelimeler: İyatrojenik vasküler yaralanma, Kardiyak, Kateterizasyon

Development of Peripheral Vascular and Cardiac Complications Due to Catheterization

Summary

Aim: Iatrogenic peripheral vascular or cardiac complications may result from any catheterization-based diagnostic or therapeutic intervention. The increasing number of percutaneous vascular or cardiac interventions is the principal cause of these complications. The aim of this study was to evaluate the outcomes of surgically treated iatrogenic peripheral vascular and cardiac complications following catheter-based techniques.
Material and Method: Twenty six patients presenting with postcatheterization peripheral vascular or cardiac complications were operated on at Dursun Odabas Medical center and Bozok University Hospital, between March 2001 and April 2013. Iatrogenic vascular and cardiac complications were also evaluated by duplex ultrasonographic and echocardiographic examinations.
Results: This study group consisted of 14 females and 12 males, ranging in age from 52 to 70 years. Of the 26 iatrogenic catheterbased complications, 23 resulted from peripheral vascular injury, 2 resulted from cardiac injury, and the remaining one from device embolization. Twelve cases of massive hematoma with active bleeding, 2 cases with femoral thromboembolism, 2 cases with cardiac tamponade, 1 case with device embolization to pulmonary artery were operated on urgently. The remaining 9 cases (7 with pseudoaneurysm, 2 with arteriovenous fistula) were operated on electively. Postoperatively, 2 cases had superficial skin infection in the groin and 2 cases had mild edema of lower limb. These complications were successfully treated.
Conclusion: Due to development of technology and experience, more diagnostic and therapeutic catheterization procedures are performed. Therefore, catheterization-related vascular and cardiac complications may be increased. Although different treatment methods are currently applied as an alternative to surgical therapy of catheterization-based vascular complications, surgical treatment is absolutely required in some circumstances. Therefore, surgeons should be experienced in a wide range of surgical procedures for the treatment of catheterization-based iatrogenic vascular and cardiac injuries.
Key Words: Latrogenic vascular Injury, Cardiac, Catheterization



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica