Fakoemülsifikasyon Yöntemi Uygulanan Katarakt Olgularında Ameliyat Öncesi Kornea Endotel Sayısının Ameliyat Sonrası Kornea Ödemi Üzerine Etkisi

Hakan ÖZTÜRK, Bediz ÖZEN, Muhammet Kazım EROL, Deniz TURGUT ÇOBAN, Fikret ÜNAL, Anıl KUBALOĞLU, Yusuf ÖZERTÜRK

ÖZET

Amaç: Fakoemülsifikasyon yöntemi uygulanan katarakt olgularında ameliyat öncesi kornea endotel sayısının, ameliyat sonrası kornea ödemi üzerine etkisini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Fakoemülsifikasyon yöntemi ile opere edilen ve göz içi lens implantasyonu yapılan, en az 3 ay süre ile takip edilen komplikasyonsuz, 58 hastanın 60 gözü çalışma kapsamına alındı. Endotel sayısı speküler mikroskopla, santral korneal kalınlık ise pakimetri ile değerlendirildi. Kornea ödemi derecelendirmesi için “Korneal Ödem Efron Skalası” kullanıldı. Olgular, ameliyat öncesi endotel sayılarına göre 20’ şer kişilik 3 grup altında incelendi. Endotel sayısı 1000-2000/mm2 arasında olan olgular “Grup I”, endotel sayısı 2000-2500/mm2 arasında olan olgular “Grup II” ve endotel sayısı ≥2500/mm2 olan olgular “Grup III” olarak adlandırıldı.
Bulgular: Ameliyat sonrası 1. haftada ortalama endotel kayıp oranı; Grup I’de %16,7, Grup II’de %11,8 ve Grup III’te %24,3 olarak bulundu. Her üç grupta da ameliyat sonrası 1. haftadan sonra endotel hücre kaybının istatistiksel yönden anlamlı düzeyde daha fazla devam etmediği gözlendi (p>0,05). Ameliyat sonrası 1. günde santral korneal kalınlıktaki artış ameliyat öncesine göre her üç grupta da istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı saptandı (p<0,01). Ameliyat sonrası 3. ayda ise korneal kalınlığın ameliyat öncesi değerlere gerileyerek stabil hale geldiği tespit edildi. Ameliyat sonrası 1. günde ve 1. haftada kornea ödemi dikkate alındığında, Grup I’ de ödem görülme oranı, Grup II ve Grup III’ den istatistiksel yönden anlamlı olarak yüksekti (p<0,05). Grup II ile Grup III arasında ise anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Bununla beraber 1. hafta sonunda her üç grupta da olguların büyük bir kısmında korneal ödem oranlarının düştüğü gözlendi. Operasyon sonrası 1. ve 3. ayda kornea ödemi dikkate alındığında, gruplar arasında istatistiksel yönden anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Endotel sayısı ameliyat öncesi dönemde ne kadar düşükse, ameliyat sonrası 1. günde endotel kaybıyla birlikte olguların her birinin fizyolojik eşiğe yaklaşma ihtimalinin o derece arttığı ve kornea ödemi görülme oranının da yükseldiği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Kornea ödemi, Kornea endotel sayısı, Fakoemülsifikasyon

The Effect of Preoperative Corneal Endothelial Cell Count on Postoperative Oedema in Cataract Cases which Underwent Phacoemulsification

SUMMARY

Objective: To evaluate the effect of preoperative corneal endothelial cell count on postoperative oedema in cataract cases that is applied phacoemülsification.
Material and Method: Sixty eyes of 58 cataract patients that is applied phacoemülsification without complication that is implanted intraocular lens and followed up at least three months is included in this study. Endothelial cell count is evaluated by specular microscopy and central corneal thichness is evaluated by pachymeter. We use ‘Corneal Oedema Ephron Scale‘ for grading corneal oedema. According to preoperative endothelial cell count, patients were divided in three groups which consisted of 20 patients. Patients in group I have 1000-2000/mm2 endothelial cell count, patient in group II have 2000-25000/mm2 endothelial cell count and patients in group III have greater than 2500/mm2 endothelial cell count.
Results: Postoperatively at first week endothelial cell loss rate was 16.7%, 11,8% and 24.3 % group I, group II, group III respectively. Postoperatively after one week endothelial cell loss rate difference was not statistically significant in each of three group (p >0.05). In each three group increase in central corneal thickness rate was significantly higher in postoperative first day than preoperative level (p<0.01). Central corneal thickness decreased to preoperative level and remained stable in postoperative third month. Corneal oedema rate in postoperative first day and first week was significantly higher in group I than group II and group III (p<0.05). Corneal oedema rate was not statistically significant between group II and group III postoperatively at first day and first week (p>0.05). At the end of postoperative first week corneal oedema rate decreased at the great portion at the cases. Corneal oedema rate was not statistically significant among three groups postoperatively at first and third month (p>0.05).
Conclusion: We believed that the lower endothelial cell count at preoperatively the higher the possibility of approach to physiologic threshold,so the higher corneal oedema rate at postoperative first day.
Key Words: Corneal oedema, Corneal endothelial cell count, Phacoemülsification



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica