Tip 1 Diabetes Mellitus Hastalarında Tp-e Süresi ve Tp-e/QT Oranının Değerlendirilmesi

Dr. Soner ÖLMEZ*, Dr. Murat AKKOYUN**, Uzm.Dr. Murat ŞAHİN***, Dr. Ali Rıza NAMLI****, Dr. Mehmet AKGÜNGÖR**, Dr. İmran DIRNAK**, Dr. Yalçın GÖKSUGUR****, Doç.Dr. Kamile GÜL***, Doç.Dr. Gürkan ACAR**

* Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
** Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
*** Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
**** Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş

Özet

Amaç: Son yıllarda yapılan çalışmalarda elektrokardiyogramda T dalgasının tepe noktası ile sonu arasındaki sürenin (Tp-e) transmural repolarizasyon dispersiyonuna karşılık geldiği, Tp-e süresindeki uzama ve Tp-e/QT oranındaki artışın ventriküler aritmiler ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı tip 1 diyabet hastalarında (DM1) ventrikül repolarizasyonunu Tp-e süresi ve Tp-e/QT oranı ile değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntem: Elli DM1 hastası (yaş ortalaması 19,7±6,6 yıl) ve kontrol grubu için 35 sağlıklı gönüllü (yaş ortalaması 18,4±5,5 yıl) çalışma için seçildi. Tüm çalışma grubuna ayrıntılı fizik muayene ve ekokardiyografik inceleme yapıldı. Maksimum QT, minimum QT ve Tp-e süresi 12 derivasyonlu elektrokardiyogramdan ölçüldü, kalp hızına göre düzeltildi. QT dispersiyonu ve Tp-e/QT oranı hesaplandı. Bu parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Kontrol grubuna göre DM1 hastalarında düzetilmiş maksimum QT süresi (430,7±29,6 ms karşılık 412,6±26,4, p=0,01) ve QT dispersiyonu (49,3±22,9 ms karşılık 37,3±16,9, P=0,01) anlamlı olarak yüksek idi. Daha yeni ventrikül repolarizasyon belirteçleri olan düzeltilmiş Tp-e süresi ve Tp-e/QT oranı gruplar arasında benzer idi (p>0,05).
Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre bilinen kardiyovasküler hastalığı olmayan DM1 hastalarında sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldığında düzeltilmiş maksimum QT süresi ve düzeltilmiş QT dispersiyonu süresi anlamlı olarak yüksek idi, Tp-e süresi ve Tp-e/QT oranı benzer idi.
Anahtar Kelimeler: Tip 1 diabetes mellitus, Tp-e süresi, Tp-e/QT oranı

Evaluation of Tp-e Interval and Tp-e/QT Ratio in Patients with Type 1 Diabetes Mellitus

Summary

Aim: Recent studies have suggested that the interval from the peak to the end of the electrocardiographic T wave (Tp-e) may correspond to the transmural dispersion of repolarization and that increased Tp-e interval and Tp-e/QT ratio are associated with ventricular arrhythmogenesis. The aim of this study was to evaluate ventricular repolarization by using Tp-e interval and Tp-e/QT ratio in patients with type-1 diabetes mellitus (DM1).
Material and Method: Fifty patients with DM-1 (19.7±6.6 years) and 35 healthy controls (18.4±5.5 years) were included. Detailed physical and echocardiographic examinations were performed in all subjects. Maximum and minimum QT duration and Tp-e interval were measured from the 12-lead electrocardiogram, and corrected for heart rate. QT dispersion and Tp-e/QT ratio were calculated. These parameters were compared between groups.
Results: Corrected maximum QT interval and corrected QT dispersion were significantly increased in type 1 diabetes mellitus patients compared to the controls (430.7±29.6 vs 412.6±26.4 and 49.3±22.9 vs 37.3±16.9 ms, p=0.01 and p=0.01, respectively). Novel ventricular repolarization indexes, Tp-e interval and Tp-e/QT ratio were similar between groups (p>0.05).
Conclusions: Our study revealed that when compared to the healthy controls, corrected maximum QT interval and corrected QT dispersion were significantly increased, Tp-e interval and Tp-e/QT ratio were similar in DM 1 without over cardiovascular disease.
Key Words: Type 1 diabetes mellitus, Tp-e interval, Tp-e/QT ratio



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica