Kanalikül Kesisi Onarım Sonuçlarımız

Didem SERİN, İbrahim Bülent BUTTANRI, Mehmet Şahin SEVİM, Ece TURAN VURAL

ÖZET

Amaç: Kanalikül kesisi onarım sonuçlarımızı bildirmek.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2006-Temmuz 2012 tarihleri arasında kanalikül kesisi nedeni ile başvuran ve halkasal veya monokanaliküler entübasyon yöntemlerinden biri uygulanan olgular retrospektif olarak irdelendi. Ameliyat sırasında karşılaşılan zorluklar ve sonuç cerrahi başarı olarak değerlendirildi.
Bulgular: Kanalikül kesisi nedeni ile ameliyat edilen 18 olgu çalışma kapsamına alındı. Ortalama yaş 30,4 yıl (5-78 yıl) idi. On dört (%77,7) olguda alt, 3 (%16,6) olguda üst ve 1 (%5,5) olguda her 2 kanalikül kesisi mevcuttu. Üst kanalikül kesisi olan 1 (%5,5) olguda eşlik eden glob perforasyonu vardı. Travma ile kanalikül kesisi onarımı arasında geçen süre ortalama 3,8 gün (1-11 gün) idi. Dokuz (%50) olgunun 10 kanalikülünde monokanaliküler entübasyon, 9 (%50) olguda halkasal entübasyon uygulandı. Entübasyon süresi monokanaliküler entübasyon uygulanan olgularda daha kısa idi. Ortalama takip süresi 11,4 ay (4-30 ay) ve silikon tüpün ortalama kalma süresi 5 ay (2-8 ay) idi. Son kontrolde tüm olgularda anatomik ve fonksiyonel başarı sağlandı.
Sonuç: Halkasal ve monokanaliküler entübasyon yöntemlerinden her ikisi de kanalikül kesisi onarımında etkili bulunmakla birlikte, cerrahi süreyi azaltması ve diğer kanaliküle hasar verme ihtimali olmaması nedeni ile monokanaliküler entübasyon kanalikül kesisi onarımında daha avantajlı olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kanalikül kesisi, Mini-monoka, Halkasal entübasyon

Outcomes of Canalicular Laceration Repair

SUMMARY

Aim: To report our outcomes of canalicular laceration repair.
Material and Method: Patients with canalicular laceration who underwent annular or monocanalicularintubation between January 2006 and July 2012 were reviewed retrospectively. Intraoperative diffuculties and surgical outcomes were evaluated.
Results: Eighteen patients who underwent canalicular laceration repair were included in this study. Mean age was 30.4 years (range; 5-78 years). Lower canaliculus was involved in 14(77.7%), upper in 3(16.6%) patients, and both in 1(5.5%) patient. Simultaneous globe injury was noted in 1 (5.5%) patient. We performed monocanalicular intubation in 9 (50%) patients (10 canaliculi) and annular intubation in 9 (50%) patients. Intubation time was shorter in those patients who underwent monocanalicular intubation. Mean follow-up time was 11.4 months (4-30 months) and the mean interval from placement to removal of the stent was 5 months (2-8 months). At the last visit, anatomical and functional success was achieved in all patients.
Conclusion: Both annular and monacanalicular intubation were effective in canalicular laceration repair; however, monocanalicular intubation seems to be more advantageous over annular intubation owing to a shorter operation time and no risk of traumatization of the intact canaliculus.
Key Words: Canalicular laceration, Mini-monoka, Annular intubation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica