Yoğun Kataraktlı Hastalarda Ameliyat Öncesi Flaş Görsel Uyarılmış Potansiyel (F-VEP) ve Flaş Elektroretinogram (F-ERG) Sonuçları ile Ameliyat Sonrası Görme Keskinliği Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Hakan ÖZTÜRK, Bediz ÖZEN, Muhammet Kazım EROL, Deniz TURGUT ÇOBAN, Fikret ÜNAL

ÖZET

Amaç: Bu çalışma; yoğun katarakta sahip hastalarda, flaş görsel uyarılmış potansiyel (FVEP) ve flaş elektroretinogram (F-ERG) testlerini kullanarak olguların ameliyat sonrası görme keskinlikleri hakkında fikir sahibi olmak ve bu konuda hastayı bilgilendirmek amacı ile yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniğine başvuran hastalar arasından kontrol ve çalışma grubu oluşturulmuştur. Kont rol grubu gönüllü 25 hastanın 50 gözünden ve çalışma grubu da tek taraflı yoğun kataraktı olan 50 hastadan oluşturulmuştur. Olguların yaş, cinsiyet, görme keskinliği, flaş VEP kayıtlarında dalga oluşum süresi ve amplitüd değeri, flaş ERG’de maksimal yanıt a ve b dalga oluşum süresi ve amplitüd parametreleri kullanıldı. Çalışma grubunda ek olarak; katarakt tipi ve ameliyat sonrası en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değerlendirmeye alındı.
Bulgular: Ameliyat öncesi görme keskinliği düzeyi ile F-ERG’nin latans süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F=0,042; p<0,05). Ameliyat sonrası görme keskinliği ile ameliyat öncesi yapılan F-ERG amplitüd değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (F=0,048; p<0,05).
Sonuç: Çalışmamız ile flaş ERG amplitüd değerinin, ameliyat sonrası görme keskinliği tahmininde iyi bir gösterge olduğunu saptadık.
Anahtar Kelimeler: Katarakt, Görsel uyarılmış potansiyel, Elektroretinogram

Examination of the Visual Acuity of Postoperative Patients with Dense Cataracts by F-VEP and F-ERG Tests in Order to Establish Visual Certainty

SUMMARY

Aim: To examine the visual acuity of postoperative patients with dense cataracts by F-VEP and F-ERG tests in order to establish visual certainty.
Material and Method: The control and the study groups were chosen from the patients who apply to Ministery of Health Tepecik Training and Research Hospital, Ophtholmology department. The control group included 25 volunteer (50 eyes) and the study group included 50 patients (50 eyes), all of whom have one-sided dense cataracts. The data were; the age, sex, visual acuity, wave formation period, amplitude value at the F-VEP records, maximal answer at the F-ERG ‘a’ and ‘b’ wave formation period and amplitude parameters. In addition to these data, in study group; cataract type and postoperative best corrected visual acuity were also evaluated.
Results: A statistically significant difference is detected between preoperative visual acuity and F-ERG latency period (F=0.042; p<0.05). We determine statistical relationship between postoperative visual acuity and preoperative F-ERG amplitude value (F=0.048; p<0.05).
Conclusions: Our study demonstrated that the flash ERG amplitude value is a good data forecast the postoperative visual acuity.
Key Words: Cataract, Visual evoked potential Electroretinogram



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica