Yavaş Koroner Akımda Nitrik Oksit Düzeyi ve Sol Ventrikül Fonksiyonları

Uzm.Dr. Eşref TUNÇER*, Prof.Dr. Hakan TIKIZ**

* Central Hospital Kardiyoloji Kliniği, İzmir
** Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Manisa

Özet

Amaç: Koroner dolaşımın düzenlenmesinde, daha çok küçük arter ve arteriyoller düzeyinde olan, endotel aracılı metabolik otoregülasyon çok önemlidir ve bu regülasyonun en önemli aracıları nitrik oksit (NO) ve endotelindir (ET). Çalışmada yavaş koroner akım (YKA) hastaları ve normal koroner akım (NKA) bireyleri arasında kan NO düzeyi ile iki grup arasındaki ekokardiyografik sistolo-diyastolik fonksiyonlar arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Koroner anjiyografide TIMI frame count (TFC) yöntemiyle yavaş koroner akım tespit edilen 30-65 yaş arası 15 hasta alınmıştır. Normal koroner arterleri olan 15 kişi de kontrol grubunu oluşturmuştur. Tüm hastaların kan NO düzeyleri ölçülmüş, sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlar konvansiyonel ve doku doppler ekokardiyografi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Yavaş koroner akım saptanan hastalarda kan NO düzeyi 28,24±19,12 ve NKA bireylerinin kan NO düzeyi 32,44±25,13 (μmol/L) saptanmıştır. İki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı fark olmamasına karşın YKA olan grupta kan NO düzeyi daha düşük bulunmuştur. Ekokardiyografik incelemelerde YKA hastalarında sistolik ve diyastolik fonksiyonlar NKA’sı olan kontrol grubuna göre anlamlı olarak bozulma gözlenmiştir.
Sonuç: Plazma NO düzeyi düşüklüğü ile konvansiyonel ve doku Doppler incelemede sistolik ve diyastolik fonksiyonların YKA hastalarında normal bireylere göre bozuk olması YKA fenomen patogenezinde endotel disfonksiyon olduğunu ve endotelyal hasarda plazma NO düzeyinin azalmasının rol oynayabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Yavaş koroner akım, Doku doppler, Nitrik oksit

Nitric Oxide Levels and Left Ventricular Function in Slow Coronary Flow

Summary

Aim: Endothelium-mediated metabolic autoregulation plays an important role in coronary blood flow regulation, especially in small arteries and arterioles and main agents of this regulation are nitric oxide (NO) and endothelin. The aim of this study was to evaluate correlation between NO levels and echocardiographic systolic-diastolic functions in patients with slow coronary flow (SCF) and normally coronary flow.
Material and Method: Fifteen patients aged 30-65 with SCF according to TIMI frame count and fifteen subjects with normal coronary arteries (control group) were included in the study. The NO levels were measured, left ventricular systolic and diastolic function were evaluated by conventional and tissue Doppler echocardiography in all patients.
Result: Plasma NO levels were 28.24±19.12 μmol/L in patients with SCF and were 32.44 ± 25.13 μmol/L in subjects with normal coronary arteries. Although there were no significant differences plasma NO levels were lower in patients with SCF. Also in patients with SCF left systolic and diastolic function significantly impaired compared to the control group.
Conclusion: Lower plasma NO levels and impaired diastolic and systolic functions in patients with SCF compared with control group may indicate a role of endothelial dysfunction in SCF pathogenesis.
Key Words: Slow coronary flow, Tissue Doppler, Nitric oxide



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica