Kronik Yüksek Rakıma Maruz Kalan Sağlıklı Bireylerde Kardiyak Morfoloji ve Fonksiyonlar

Yrd.Doç.Dr. Ziya ŞİMŞEK*, Yrd.Doç.Dr. M. Hakan TAŞ*, Uzm.Dr. Emrah İPEK**, Doç.Dr. Fuat GÜNDOĞDU*, Uzm.Dr. Yavuzer KOZA*, Yrd.Doç.Dr. Ednan BAYRAM*, Prof.Dr. Mahmut AÇIKEL*, Prof.Dr. Şule KARAKELLEOĞLU*, Prof.Dr. Hüseyin ŞENOCAK*

* Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Erzurum
** Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Erzurum

Özet

Amaç: Yüksek rakım (YR) deniz seviyesinden 2500 m ve daha yukarısı için tarif edilen düşük oksijen ve düşük basınç ile karakterize bölgeleri tanımlar. Kronik hipoksiye maruz kalan bireylerde başta kardiyovasküler sistem olmak üzere bazı adaptif mekanizmalar gelişir. Speckle-tracking ekokardiyografi (STE) miyokardiyal fonksiyonları bölgesel ve global olarak değerlendirmeyi sağlayan yeni ekokardiyografik metodlardır. Biz bu çalışmada uzun süreli yüksek rakıma maruz kalan sağlıklı bireylerin sağ ve sol ventrikül fonksiyonlarını STE ile değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 19 yüksek rakım (YR) ve 20 deniz seviyesinde yaşayan sağlıklı olgu dahil edildi. Tüm olguların sağ ve sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları STE ile değerlendirildi. Her olgudan longitudinal strain (S), longitudinal strain rate sistolik (SRs), longitudinal strain rate diyastolik erken doluş (SRe) ve longitudinal strain rate diyastolik geç doluş (SRa) parametreleri ölçüldü.
Bulgular: Sol ventrikül çapları, ejeksiyon fraksiyonu, S, SRs, SRe ve SRa parametreleri her iki grupta benzer idi. Sağ kalp boşlukları YR grubunda kontrol grubu bireylerden anlamlı olarak daha büyük bulundu (p<0.01). Sağ ventrikül S ve SRs değerleri YR grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0.01). Sağ ventrikül diyastolik strain ve strain rate değerleri arasında her iki grup arasında fark saptanmadı.
Sonuç: Yüksek rakıma maruz kalan bireylerde sağ kalpte morfolojik adaptasyon ve subklinik seviyede sistolik disfonksiyon gelişmektedir.
Anahtar Kelimeler: Yüksek rakım, Speckle-tracking ekokardiyografi

Cardiac Morphology and Functions in Healthy Subjects with Chronic High Altitude Exposure

Summary

Aim: High altitude refers to the regions at 2500 meters or greater above sea level and is characterized by lower oxygen levels and atmospheric pressure. Some adaptive mechanisms develop especially in cardiovascular system of subjects exposed to chronic hypoxia. Speckle-tracking echocardiography (STE) is among the newest techniques used in the assesment of regional and global myocardial functions. In this study we aimed to evaluate the right and left ventricular functions by STE in patients who are under high altitude exposure for longer times.
Material and Method: 19 and 20 healthy subjects living at high altitude (HA) and sea level, respectively, were included in the study. Right and left ventricular systolic and diastolic functions of all subjects were evaluated by STE. Longitudinal strain (S), longitudinal strain rate systolic (SRs), longitudinal strain rate diastolic early filling (SRe) and longitudinal strain rate diastolic late filling (SRa) parameters were measured in each individual.
Results: Left ventricular diameters, ejection fraction, S, SRs, SRe ve SRa parameters were similar in both groups. Right heart chambers were significantly greater in HA group than the control group (p<0.01). Right ventricular S and SRs values were significantly lower in HA group (p<0.01). There was not any significant difference in right ventricular diastolic strain and strain rate values between two groups.
Conclusion: Morphologic adaptation and subclinical systolic dysfunction develop in the right side of the heart in subjects with HA exposure.
Key Words: High altitude, Speckle - tracking echocardiography



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica