Aort Darlığında Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim Geni İnsersiyon/Delesyon Polimorfizminin Fonksiyonel Kapasite Belirteçleri ve Ekokardiyografik Parametrelerle İlişkisi

Yrd.Doç. Murat TULMAÇ*, Yrd.Doç.Dr. Vedat ŞİMŞEK*, Yrd.Doç.Dr. Fadime ŞİMŞEK**, Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Uğur YAZICI***, Uzm.Dr. Fatih POYRAZ****, Uzm.Dr. Murat TURFAN*****, Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA******, Doç.Dr. Haksun EBİNÇ*, Prof.Dr. Atiye ÇENGEL*******

* Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Kırıkkale
** Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Kırıkkale
*** Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Eskişehir
**** Gaziantep Özel Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Gaziantep
***** Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
****** Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Kayseri
******* Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Fonksiyonel durumda bozulma aort darlığının doğal seyrinde kritik bir nokta olup kapak değişimi operasyonun en önemli endikasyonunu oluşturur. Bu çalışmada hafif ve orta dereceli aort darlığı (AD) olan hastalarda anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) geni insersiyon/delesyon (I/D) polimorfizminin fonksiyonel kapasite belirteçleri ve ekokardiyografide sol ventrikül fenotipi ile ilişkisi araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Ekokardiyografi ile doğrulanmış hafif-orta dereceli AD’si olan 22 asemptomatik hastanın ADE gen polimorfizmleri ile fonksiyonel kapasiteleri New York Kalp Cemiyeti sınıflaması, 6 dakika yürüme testi, plazma NT-proBNP ölçümleri yapılarak değerlendirildi.
Bulgular: Yaş, hipertansiyon, dejeneratif darlık ve aort kapak kalsifikasyonu daha kötü fonksiyonel kapasiteyle ilişkili bulundu (p<0.05). ADE gen polimorfizmi ile fonksiyonel kapasite arasında ilişki saptanmadı. DD genotipi normotansif hastalarda egzantrik şekillenmeyle ilişkili bulundu (p:0,03) Hipertansif hastalarda ve 40 yaş üzeri DD genotipli hastalarda daha belirgin sol ventrikül hipertrofisi saptandı (sırasıyla 190,1±22,2g/m2 vs 132,1±12,8g/m2; p:0,004 ve 181,9±29,6g/m2 vs 143,8±36,3g/m2; p:0,02) .
Sonuç: Yaşlı, hipertansif, dejeneratif veya kalsifik hafif orta dereceli AD’si olan hastaların fonksiyonel kapasitenin bozulması açısından daha yakın takip edilmeleri uygun olabilir. DD genotipli hipertansif ve 40 yaş üstünde hafif-orta dereceli aort darlığı olan hastalarda sol ventrikül hipertrofisi daha belirgindir.
Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, ADE gen polimorfizmi, Altı dakika yürüme testi, NT-proBNP, Ekokardiyografi

Associaton of Angiotensin Converting Enzyme Insertion/Deletion Gene Polymorphism with Functional Capacity Markers and Echocardiographic Parameters in Patients with Aortic Stenosis

Summary

Aim: Deterioration of functional status is a critical point being the most important indication for valve replacement surgery. In this study on patients with mild or moderate aortic stenosis (AS), association of angiotensin converting enzyme (ACE) gene insertion/deletion (I/D) polymorphism with functional capacity markers and left ventricular phenotype in echocardiography was evaluated.
Material and Method: ACE gene polymorphism and functional capacity which was measured with New York Heart Association classification, 6 minute walk test and plasma NT-proBNP levels were assessed in twenty two asymptomatic patient with echocardiographically documented mild-moderate AS.
Results: Age, hypertension, degenerative stenosis and aortic valvular calsification were related with worse functional capacity (p<0,05). ACE gene polymorphism was not associated with functional capacity. DD genotype was associated with eccentric modelling in normotensive patients (p:0.03). Among either hypertensive patients or patients over 40 years subjects with DD genotype had more significant left ventricular hypertrophy (190.1±22.2 g/m2 vs 132,1±12,8 g/m2; p:0.004 and 181,9±29,6 g/m2 vs 142,8±36,3 g/m2; p:0,02 respectively).
Conclusion: Closer follow up of elderly, hypertensive, degenerative and calcified mild-moderate AD patients for deterioration of functional capacity may be suitable. Mild-moderate AD patients older than 40 years or with hypertension have more significant left ventricular hypertrophy if they have DD genotype.
Key Words: Aortic stenosis, ACE gene polymorphism, Six minute walk test, NT-proBNP, Echocardiography



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica