Psöriasisli Hastalarda Kalp Hızı Toparlanması İle Ortalama Trombosit Hacmi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Uzm.Dr. Mustafa YURTDAŞ*, Yrd.Doç.Dr. Yüksel KAYA**, Uzm.Dr. İlker ÖZKAN***

* Lokman Hekim Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Van
** Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği, Kars
*** Lokman Hekim Hastanesi Dermatoloji Kliniği, Van

ÖZET

Amaç: Azalmış kalp hızı toparlanması (KHT) ve artmış ortalama trombosit hacmi (OTH) gelecek kardiyovasküler olaylar ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada, psöriasisli hastalarda KHT ile OTH değerlerini ve bunlar arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 17 psöriasis hastası (9 erkek, ortalama yaş 37±11 yıl) ve 20 sağlıklı kontrol bireyi (12 erkek, ortalama yaş 40±6 yıl) alındı. Psöriasis ciddiyeti, psöriasis alanı ve ciddiyeti indeksi (PACİ) kullanılarak hesaplandı. Çalışma hastalarının PACİ skoru <50 idi. Tüm katılımcılar 12 saatlik bir açlık sonrası kan verdiler ve egzersiz testine alındılar.
Bulgular: Psöriasis hastaları kontrol grubuna göre daha düşük KHT (p=0,001) ve daha yüksek OTH’ne (p=0,03) sahiptiler. Psöriasis grubunda, KHT ile PACİ arasında önemli düzeyde negatif bir ilişki gözlenirken (r=-0,821, p<0,01), KHT ile psöriasis süresi arasında hiçbir ilişki saptanmadı. OTH, PACİ ve hastalık süresi arasında önemli ilişkiler vardı. Daha da önemlisi, KHT ile OTH arasında zıt yönde bir ilişki olduğu gözlendi (r=-0,811, p<0,01).
Sonuç: Hafif ve orta ciddiyete sahip psöriasis hastaları düşük KHT ve yüksek OTH değerlerine sahiptirler. Basit ve non-invazif olan bu testler, kardiyovasküler hastalıklar için yüksek risk altındaki psöriasisli hastaların belirlenmesinde faydalı olabilirler.
Anahtar Kelimeler: Psöriasis, Kalp hızı toparlanması, Ortalama trombosit hacmi

Assessment of the Relationship Between Heart Rate Recovery and Mean Platelet Volume in Patients with Psoriasis

Summary

Aim: Attenuated heart rate recovery (HRR) and increased mean platelet volume (MPV) are associated with future cardiovascular events. We aimed to investigate HRR and MPV, and the association between them in patients with psoriasis.
Material and Method: The study population consisted of 17 psoriasis patients (9 male, mean age 37±11 years) and 20 healthy subjects (12 male, mean age 40±6 years). The severity of psoriasis was measured using the psoriasis area and severity index (PASI). Study patients had a PASI score <50. All participants gave blood samples after 12 h of overnight fasting, and were performed exercise testing.
Results: Psoriasis patients had lower HRR (p=0.001) and higher MPV (p=0.03) than controls. In psoriasis group, there was a significantly negative correlation between HRR and PASI (r=-0.821, p<0.01), whereas no association was observed between HRR and the duration of psoriasis. There were significantly positive associations between MPV, PASI and the duration of psoriasis. More importantly, HRR was inversely correlated with MPV (r=-0.811, p<0.01).
Conclusion: Patients with mild to moderate psoriasis have lower HRR and higher MPV. These simple and non-invasive tests may be useful in the determination of psoriasis patients at high risk for cardiovascular diseases.
Key Words: Psoriasis, Heart rate recovery, Mean platelet volume



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica