İzole Koroner Arter Ektazisi ile P ve QT Dispersiyonu Arasındaki İlişki

Yrd.Doç.Dr. Yüksel KAYA*, Yrd.Doç.Dr. Tolga Sinan GÜVENÇ*, Yrd.Doç.Dr. Ahmet KARAKURT*, Arş.Gör. Ahmet GÜLER*, Arş.Gör. Nesim ALADAĞ**, Arş.Gör. Mahmut ÖZDEMİR**, Doç.Dr. Bahattin BALCI*, Prof.Dr. Mehmet ÖZKAN*

* Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Kars
** Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Van

Özet

Amaç: Koroner arter ektazisi (KAE), epikardiyal koroner arterlerin lokalize veya difüz dilatasyonları olarak tanımlanır. Etyolojisinde yatan nedenler arasında en önemlisi ateroskleroz olup, konjenital olarak veya bağ dokusu/enflamatuvar hastalıklarla birlikteliği de gösterilmiştir. Klinik olarak önemi ise koroner stenoza neden olan herhangi bir ek patoloji yokluğunda dahi miyokard iskemisi veya enfarkt gelişimine neden olabilmesidir. Bu çalışmanın amacı koroner anjiyografide saptanan KAE ile yüzey ekokardiyografi (EKG) bulgularından P dalga dispersiyonu ve QTc dispersiyonu arasındaki ilişkiyi belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner anjiyografi işlemi yapılan ve koroner ektazi tespit edilen 55 hasta ve 66 kontrol grubu alındı. Tüm katılımcıların EKG değerlendirmelerinde en uzun ve en kısa P dalgası ve QT dalgası değerleri belirlendi ve aralarındaki fark P dispersiyonu ve QT dispersiyonu olarak kaydedildi. QTc süresinin hesaplanmasında Bazett formülü kullanıldı ve QTc dispersiyonu hesaplandı.
Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması (standart sapması) 50,02±6,7, kontrol grubunun ise 49,83±5,4 idi. KAE saptanan hastalarda P dispersiyonu ve QTc dispersiyonu sürelerinin istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek olduğu saptandı. Ayrıca QTc dispersiyonu ile total kolesterol değerleri arasında da pozitif yönlü korelasyon belirlendi.
Sonuç: KAE olan hastalarda bozulmuş atriyal iletinin EKG belirteci olan P dispersiyonu ve genel repolarizasyon bozukluğunun belirteci olan QTc dispersiyonu süreleri artmaktadır.
Anahtar Kelimeler: İzole koroner arter ektazisi, P dispersiyonu, QT dispersiyonu

Relationship Between Isolated Coronary Artery Ectasia and Dispersion of P Wave and QT Interval

Summary

Aim: Coronary artery ectasia (CAE) is defined as the localized or diffused dilation of epicardial coronary arteries. Although the most common etiologic factor is atherosclerosis, congenital and inflammatory connective tissue disorders may be associated with CAE. Since it may cause myocardial ischemia and infarction in the absence of coronary stenosis, it is quite clinically important. The aim of this study is to determine the relationship between angiographically proven CAE with dispersion of P waves and QT intervals.
Material and Method: A total of 55 patients with CAE and 66 healthy controls had been included in our study. The longest and shortest P waves and QT intervals were determined in the electrocardiograms. The differences between the shortest and longest intervals were named as dispersion. Bazett formula was used for the calculation of corrected QT (QTc) dispersion.
Results: The mean ages of the patients were 50.02±6.7 years and controls 49.83±5.4 years. The P and QTc dispersion times were significantly longer in patients with CAE. Furthermore, there was a positive correlation between QTc dispersion and total cholesterol levels.
Conclusion: Timings of P dispersion, a marker of disturbed atrial conduction and QTc dispersion, a marker of repolarization abnormality seem to lengthen in patients with isolated coronary artery ectasia.
Key Words: Isolated coronary artery ectasia, P dispersion, QT dispersion



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica