Göz Kapağı Sebase Bez Karsinomları

Mine ÖZTÜRK, Onur KONUK, Mehmet ÜNAL

ÖZET

Amaç: Sebase bez karsinomu, sebase bezlerin epitelinden köken alan nadir bir tümördür. En malign cilt tümörlerinden biri olmasına karşın özellikle sık izlenen enflamatuvar tipte benign kapak lezyonlarını taklit edebilmektedir. Bu çalışmada, sebase bez karsinomlarının özellikleri ve uyguladığımız tedavi yöntemleri vurgulanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 1998-2010 yılları arasında kliniğimize başvuran ve sebase bez karsinomu tanısı alan 6 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelenerek demografik özellikleri, klinik bulguları, tümör lokalizasyonları, uygulanan tedavi metodları ve sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: Olguların yaş ortalaması 56,6±11,8 idi. Tümör lokalizasyonu 3 olguda alt, 3 olguda ise üst göz kapağı idi. Kliniğimize başvurmadan önce, olgulara farklı tanılarla kısmi cerrahi ve medikal tedaviler uygulanmıştı. Alt kapak tutulumu olan 3 olguda Tenzel flebi ile kapak rekonstrüksiyonu, küçük üst kapak tümörü olan bir olguda pentagonal eksizyonu takiben primer onarım ve totale yakın üst kapak tümörü olan bir olguda Cutler Beard yöntemi ile kapak rekonstrüksiyonu uygulandı. Geniş pediküllü lezyonu olan üçüncü olguda ise tarsokonjunktiva grefti ve miyokütanöz flep ile kapak rekonstrüksiyonu uygulandı. Olguların postoperatif takip süresi ortalama 48.5 aydı. Takip süresince hiçbir olguda sistemik metastaz veya lokal nüks izlenmedi.
Sonuç: Sık görünen inflamatuar tipte benign kapak patolojilerini taklit edebilmesi ve nadir bir patoloji olması nedeniyle, atipik seyir gösteren ve özellikle inflamatuar arakterler içeren kapak lezyonlarında sebase bez karsinomu yönünden şüpheci olunması önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Sebase bez karsinom, Kapak, Rekonstrüksiyon

Eyelid Sebaceous Carcinoma

SUMMARY

Aim: Sebaceous gland carcinoma is a rare tumor arising from the epithelium of sebaceous glands. It is one of the most malignant skin tumors and may mimic benign conditions. We described clinical features and management of sebaceous gland carcinoma.
Material and Method: 6 patients that were diagnosed as sebaceous gland carcinoma in our clinic between 1998 and 2010 were retrospectively studied with respect to demographic and clinical properties, location, treatment and the results.
Results: The main age of the patients was 56.6±11.8 years. The site of tumor was upper eyelid in 3 cases and lower eyelid in 3 cases. The patients had undergone subtotal surgical and medical treatments with different diagnosis. For 3 patients with lower eyelid involvement eyelid reconstruction with Tenzel flap, for the patient with small upper eyelid tumor pentagonal excision and for the patient with large upper eyelid tumor eyelid reconstruction with Cutler Beard method were performed. Tarsoconjunctival graft with myocutaneous flap was performed for the last patient with large pedunculated lesion. The mean follow-up period was 48.5 months and there was no systemic metastasis or local recurrence.
Conclusion: Because of the ability of sebaceous gland carcinoma to mimic other eyelid pathology and its rarity, suspicion is important.
Key Words: Sebaceous gland carcinoma, Eyelid, Reconstruction



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica