Dev Hücreli Arteritli Hastaların Klinik İzlem Bulguları

Helin Deniz DEMİR, Betül ÇEVİK, Semiha KURT, Dürdane AKSOY, Hüseyin ORTAK

ÖZET

Amaç: Dev hücreli arterit (DHA) tipik olarak karotid arterlerin ekstrakranyal dallarını tutan sistemik bir vaskülittir. Temporal arter tutulumu sık olduğundan temporal arterit olarak da adlandırılır. Bu çalışmanın amacı DHA’li 14 hastanın klinik ve izlem bulgularının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2003 ile Haziran 2011 tarihleri arasında DHA tanısı almış hastalar geriye dönük olarak incelendi ve kayıtları yeterli olan 14 hasta çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 4’ü erkek, 10 tanesi kadındı. Yaş ortalamaları 70,71±7,95 yıldı. Yakınmalar başladıktan sonra tanıya kadar geçen süre ortalaması 3,01±2,95 ay idi. Beş olguda sağ, 6 olguda sol, 3 olguda her iki gözde tutulum mevcuttu. Tedavi sonrası göz tutulumu olan 14 olgunun görme keskinliğinde anlamlı bir artış sağlanamamıştı. Hastaların 6 tanesine nöroloji, 4 tanesine göz hastalıkları, 1 tanesine KBB ve 3 tanesine dahiliye bölümünce tanı konulmuştu. Hastaların hepsine steroid tedavisi başlanmıştı. Beş hasta tedavi sonrası takiplerine gelmemişti. İki hastada tedavi herpetik keratit ve steroid miyopatisi nedeniyle kesilmişti.
Sonuç: DHA ileri yaşta steroid tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Tipik semptomları baş ağrısı ve görme bozukluğudur. Görme kaybının önlenmesinde, erken tanı ve tedavi önemlidir. Semptom çeşitliliği nedeniyle, hastalar farklı birimlere başvurmaktadır. Bu birimlerin ortak takibini gerektiren bir hastalıktır. Bu hastalarda tedavinin ciddi yan etkileri ve hastalığın yıkıcı seyri akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Dev hücreli arterit, Klinik izlem, Tedavi

Clinical Observations of Patients with Giant Cell Arteritis

SUMMARY

Aim: Giant cell arteritis (GCA) is a systemic vasculitis which typically affects the extracranial branches of carotid arteries. As temporal artery involvement is common, it is also called temporal arteritis. The aim of the this study is to evaluate the clinical manifestations and monitoring of 14 patients with GCA.
Material and Method: The patients diagnosed as GCA between January 2003- June 2011 examined retrospectively and 14 patients with adequate medical records were enrolled to the study.
Results: Four of the patients was men and 10 was women. The mean age was 70.71±7.95 years. The mean period from the diagnose to the onset of complaints was 3.01±2.95 months. In 5 patients right, in 6 patients left and in 3 both eyes were effected. A significant visual improvement could not be achieved after the treatment. The diagnosis was made by department of neurology in 6, by ophthalmology in 4, by otolaryngology in 1 and by internal medicine in 3 patients. Steroid treatment was started to all patients. Five patients were lost the folow-up. The treatment was stopped in 2 patients because of herpetic keratitis and steroid myopathy, respectively.
Conclusion: GCA is a disease that requires steroid treatment in elderly. The typical symptoms are headache and visual impairment. Early diagnosis and treatment is crucial in the preventation of visual loss. Because of the variety of complaints, patients refer to different departments. It is a disease that requires a joint follow-up of these departments. Serious side effects of the treatment and the devastating course of the illness should be remembered in this patients.
Key Words: Giant cell arteritis, Clinical observation, Treatment



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica