Peripapiller Retina Sinir Lifi Kalınlığının ve Optik Sinir Başı Parametrelerinin Görme Alanı Hassasiyeti ile Topografik Uyumlarının İncelenmesi

Ali Bülent ÇANKAYA, Sevilay KARAHAN, Pelin YILMAZBAŞ, Faruk ÖZTÜRK

ÖZET

Amaç: Görme alanı testinden elde edilen hassasiyet değerleri ile peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlık ölçümlerinin ve optik sinir başı (OSB) parametrelerinin topografik uyumunun incelenmesi.
Gereç ve Yöntem: Altmış ikisi oküler hipertansif, 65’i şüpheli glokom ve 82’si primer açık açılı glokom olgusuna ait kayıtlar (toplam 209 olgu) retrospektif olarak incelendi. OSB topografisi, Heidelberg Retinal Tomografi III (HRT III) ile, RSLT ölçümleri Spectralis Optik Koherans Tomografi ile yapıldı. Görme alanı 6 bölgeye ayrılarak perimetrik sinir lifi haritası oluşturuldu. Görme alanı bölgelerindeki hassasiyet değerleri ile eşlenik nöroretinal rim alanı ve RSLT ölçümleri arasındaki uyum Pearson korelasyon testi ile analiz edildi.
Bulgular: Olgularımızda inferotemporal RSLT kalınlığı ile süperior arkuat görme alanı arasında ve süperotemporal RSLT kalınlığı ile inferotemporal görme alanı arasında korelasyon mevcuttu (R2: sırasıyla 0,19 and 0,15). GA ile OSB arasında tespit edilebilen tek ilişki ise süperior arkuat görme alanı ile inferotemporal rim alanı arasındaki zayıf korelasyondu (R2:0,07). Ayrıca, global görme alanı hassasiyet değerleri ile global RSLT ölçümleri arasındaki korelasyon, global görme alanı ile global OSB parametreleri arasındaki korelasyondan daha yüksek bulundu. Bunun yanında, RSLT sektörlerindeki kalınlık ölçümleri ile OSB sektörlerindeki rim alanı değerleri arasındaki korelasyon analizinde tespit edilebilen tek anlamlı ilişki inferotemporal sektördeki zayıf korelasyondu (R2:0,068).
Sonuç: Oküler hipertansif, glokom şüphesi ve erken evre glokom olgularında RSLT kalınlık ölçümlerinin görme alanı ile topografik uyumu, nöroretinal rim ile görme alanının uyumundan daha yüksektir. Bu olgu grubunda, OSB parametreleri ve RSLT arasındaki topografik uyum düşüktür.
Anahtar Kelimeler: Görme alanı, Optik sinir başı, Retina sinir lifi tabakası, Topografik uyum

Investigation of the Topographic Correlation Between Visual Field Sensitivities and Peripapillary Retinal Nerve Fiber Layer Thickness and Optic Nerve Head Parameters

SUMMARY

Aim: To investigate the topographic correlation between visual field sensitivities and peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness together with optic nerve head (ONH) parameters.
Material and Method: Two hundred and nine subjects (62 with ocular hypertension, 65 with glaucoma suspect and 82 primary open angle glaucoma) were studied retrospectively. ONH configuration was analyzed by Heidelberg Retinal Tomograph III (HRT III), RNFL was analyzed by Spectralis Optical Coherence Tomography (OCT). A perimetric nerve fiber bundle map was built by dividing the visual field area into 6 sectors. Topographic correlation between visual field sensitivity and RNFL thickness as well as neuroretinal rim area were analyzed.
Results: In our cohort of patients, inferotemporal and superotemporal RNFL thickness measurements had the strongest associations with superior arcuate and inferotemporal sector (R2 values 0.19 and 0.15, respectively). Only a weak correlation was observed between superior arcuate visual field and inferotemporal rim area (R2:0.07). Moreover, global visual field sensitivities were found to be better correlated with global RNFL thickness than that of ONH parameters. No correlation was observed between the most of the RNFL thickness and rim area at corresponding ONH sectors. Only a weak association was detected between the inferotemporal RNFL thickness and the rim area (R2:0.068, p<0.001).
Conclusions: Sectoral RNFL thickness measurements of patients with ocular hypertension, glaucoma suspect and early glaucoma are more significantly correlated topographically with the corresponding visual field indices than rim area measurements. Topographic correlation between sectoral rim area and corresponding sectoral RNFL thickness is low in these patients.
Key Words: Visual field, Optic nerve head, Retinal nerve fiber layer thickness, Topographic correlation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica