Eş Zamanlı Katarakt ve Kornea Opasitesi Olan Hastalarda Fakoemülsifikasyon: Teknik Özellikler ve Sonuçlar

Leyla ERKANLI ASENA, Yonca AYDIN AKOVA

Özet

Amaç: Eş zamanlı kornea opasitesi ve kataraktı olan hastalarda fakoemülsifikasyon cerrahisinin özelliklerini ve sonuçlarını bildirmek.
Gereç ve Yöntem: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda 2004 ve 2010 yılları arasında kornea opasitesi olan, fakoemülsifikasyon cerrahisi ve katlanabilir hidrofobik akrilik göziçi mercek implantasyonu uygulanmış 16 hastanın (4 erkek, 12 kadın) 18 gözüne ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş ve cinsiyeti, kornea opasitesinin nedeni ve yoğunluğu, preoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (GK) (log-MAR), cerrahi sırasında uygulanan yardımcı teknikler ve karşılaşılan komplikasyonlar, postoperatif takip süresi ve takip sonundaki en iyi düzeltilmiş GK (log-MAR) kaydedildi. Kornea bulanıklığı derecesi biyomikroskopik ön segment muayenesi sırasında subjektif olarak 1 ile 4 arasında derecelendirildi.
Bulgular: Ortalama kornea opasitesi yoğunluğu 2,8±0,9 (1-4) derece idi. Ortalama preoperatif en iyi düzeltilmiş GK 0,919±0,575 (0,3-2,0, log-MAR) idi. Onbir gözde cerrahi sırasında tripan mavisi ile kapsül boyandı ve hastaların tümünde cerrahi sırasında fundus reflesinden yararlanarak daha iyi bir görüntü elde etmek amacıyla biyomikroskop ışığı azaltıldı ve büyük büyütmede çalışıldı. Cerrahi 15 gözde komplikasyonsuz seyretti. Opasite derecesi 4 olan bir hastada görüntü netliğinin yetersiz olması nedeniyle vitreus kaybı gerçekleşti. Bu hastada ön vitrektomi uygulanarak sulkus göz-içi lens (GİL) implantasyonu uygulandı. Ortalama postoperatif takip süresi 9,8±5,9 (1-20) ay olarak belirlendi. Takip süresinin sonunda ortalama en iyi düzeltilmiş GK 0,538±0,454 (0,1-1,0, log-MAR) idi.
Sonuç: Kornea opasitesi olan hastalarda katarakta bağlı görme keskinliğinde ek kayıp mevcut ise fakoemülsifikasyon cerrahisi başarılı olarak uygulanabilir. Kapsül boyaları, mikroskop ışığının azaltılması ve büyük büyütmede çalışılması gibi yardımcı teknikler ile cerrahi sırasında ön segment yapılarının daha iyi görülmesi sağlanabilir.
Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Kapsül boyaları, Kornea opasitesi, Tripan mavisi

Phacoemulsification in Patients with Corneal Opacities: Surgical Technique and Results

SUMMARY

Aim: To report the results of cataract surgery in patients with corneal opacities due to different etiologies.
Gereç ve Yöntem: Records of 18 eyes of 16 patients, (4 men, 12 women) who underwent phacoemulsification and foldable hydrophobic acrylic intraocular lens implantation in Başkent University Department of Ophtalmology between 2004 and 2010 were reviewed. Age and gender of the patients, etiology and grade of corneal opacity, preoperative best corrected visual acuity (log- MAR), additional techniques performed and complications encountered during surgery, length of postoperative follow-up, and best corrected visual acuity at the end of the follow-up (log- MAR) were recorded. Corneal haze was graded subjectively during slitlamp examination using a clinical grading scale.
Results: Mean grade of the corneal opacity was 2.8±0.9 (range, 1-4). Mean preoperative BCVA was 0.919±0.575 (range, 0.3-2.0, log- MAR). Capsular staining with trypan blue was performed in 11 eyes and dimming of the microscope light was used in all eyes to enhance capsular visualization. Surgery was uneventful in 15 eyes. Anterior vitrectomy and sulcus IOL implantation was performed in 1 eye with corneal opacity Grade 4, due to vitreus loss, related to poor visualization. Mean length of postoperative follow-up was 9.8± 5.9 months (range, 1-20). Postoperative BCVA increased to a mean of 0.538±0.454 (range, 0.1-1.0, log- MAR) at the end of the follow up.
Conclusion: Cataract surgery can be performed succesfully in patients having corneal opacities with visually significant cataracts. Surgical techniques such as capsular staining and dimming of the microscope light can be used to enhance visualization.
Key Words: Phacoemulsification, Capsular staining, Corneal opacity, Trypan blue



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica