Ağrısız Akut Aort Diseksiyonu: Sıklığı Artan Ancak Tanı Oranı Artmayan Bir Kardiyovasküler Acil Durum

Dr. Yalçın VELİBEY, Dr. Servet ALTAY, Dr. Gürkan KARACA, Dr. Rengin ÇETİN, Dr. Özge GÜZELBURÇ, Uzm.Dr. Seçkin SATILMIŞ, Uzm.Dr. Şeref KUL

Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, İstanbul

Özet

Aort diseksiyonu (AD) mortalitesi oldukça yüksek olan ve optimal tedaviye rağmen ölümle sonuçlanabilen kardiyovasküler acillerdendir. Akut AD’un en sık semptomu tipik olarak ani başlangıçlı ve genellikle sırta yayılan şiddetli göğüs ağrısıdır. Ancak bazı olgularda ağrı görülmeyebilir. Bu yazıda nefes darlığı yakınması ile başvuran, birinci olguda DeBakey tip III A, diğerinde tip I akut aort diseksiyon saptanan iki olgu sunuldu. Olguların ikisi de erkekti; yaşları sırasıyla 62 ve 55 idi. Öykülerinden hipertansiyon hastalığı teşhisi ile takip edildikleri ve 20 paket/yıl sigara içtikleri öğrenilen her iki hasta anamnezlerinde nefes darlığı şikayeti dışında herhangi bir yakınmalarının olmadığını belirtti. Her iki hasta acil operasyona alındı.
Anahtar Kelimeler: Aort diseksiyonu, Ağrısız, Nefes darlığı, Bilgisayarlı tomografi, Yüksek mortalite, Hipertansiyon

Painless Acute Aortic Dissection: An Increasing But Still Underdiagnosed Cardiovascular Emergency

Summary

Aortic dissection is a cardiovascular emergency and can quickly lead to death, even with optimal treatment. The most common presenting symptom in patients with an acute aortic dissection is acute, sudden and severe chest pain which frequently radiates interscapular (back) area. But this syptom can not be seen in some cases. We present two cases of aortic dissection presenting with dyspnea; the first case as DeBakey type IIIA and the second case as type I. Two of them were male and the ages were 62 and 55 respectively. In their clinical history patients had a cigarette smoking history of 20 pack-years and treated hypertension, and complaint of dyspnea without another symptoms. They were operated in emergency situation.
Key Words: Aortic dissection, Painless, Dyspnea, Computed tomography, High mortality, Hypertension



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica