Dominant Sağ Koroner Arter Tıkanıklığı Sonucu Oluşan İzole Sağ Ventrikül Enfarktüsü Olgusu

Dr. Tolga Sinan GÜVENÇ, Dr. Cevdet DÖNMEZ, Dr. Hakan HASDEMİR, Dr. Elif İjlal ÇEKİRDEKÇİ, Dr. Rengin ÇETİN, Dr. Erkan İLHAN, Dr. Şeref KUL, Dr. Zeynep TARTAN

Dr. Siyami Ersek Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Haydarpaşa

Özet

İzole sağ ventrikül enfarktüsü nadir bir durumdur ve en sık oluşum mekanizması yalnızca sağ ventrikülü besleyen non-dominant bir sağ koroner arterin proksimal bölgeden tıkanmasıdır. Çok nadiren, orta bölgeden kronik olarak tıkalı olan ve retrograde beslenen dominant bir sağ koronerin proksimal bölgeden tıkanması da izole sağ ventrikül enfarktüsüne yol açabilir. 40 yaşında erkek hasta acilimize göğüs ağrısı ile başvurdu. Elektrokardiyogramında V1-V3 ve V4R derivasyonlarında ST elevasyonu mevcuttu. İzole sağ ventrikül enfarktüsü tanısı ile acil koroner anjiyografisi yapılan hastanın sağ koroner arterin distal yatağının retrograd olarak sol koronerden dolduğu gözlendi. Proksimal kesimi total tıkalı olan artere yapılan perkütan girişim sonrası arterin orta bölümden kronik total tıkalı olduğu görüldü ve mevcut dominant sağ koroner arterin yalnız sağ ventrikülü beslediği düşünüldü. İzole sağ ventrikül enfarktüsü hem ayırıcı tanıda klinisyen için bilinmesi gerekli bir durumdur hem de bu duruma yol açabilecek farklı sağ koroner arter tıkanıklıklarının bilinmesi girişimsel kardiyologlar için önemlidir.
Anahtar Kelimeler: İzole sağ ventrikül infarktüsü, Sağ koroner arter, Primer perkütan girişim

Isolated Right Ventricular Infarction Caused by Occlusion of a Dominant Right Coronary Artery

Summary

Isolated right ventricular infarction, which is a rare entity, is generally caused by proximal occlusion of a nondominant right coronary artery. Very infrequently, when a dominant right coronary artery with a previous chronic total occlusion in mid section with retrograde blood supply from left circulation is occluded proximally, isolated right ventricular infarction may also occur. A 40-years old maleatient admitted to our hospital with chest pain. Electrocardiogram showed ST elevations in derivations V1-V3 and V4R. A diagnosis of isolated right ventricular infarction was established and emergent coronary angiography was performed. Angiography revealed retrograde filling of distal right coronary bed from left circulation, with a proximally occluded right coronary artery. After percutaneous intervention, repeat angiogram showed a chronic total occlusion in the mid section of the artery and right coronary artery was thought to supply only right ventricle. Isolated right ventricular infarction is a challenging diagnosis which should be known by the clinician. Also, different right coronary occlusions that may lead to this condition should be remembered by the interventionalist.
Key words: Isolated right ventricular infartion, Right coronary artery, Primary percutaneous intervention



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica