Kawasaki Hastalığı

Uzm.Dr. Murat ÇİFTEL, Uzm.Dr. Ayşe ŞİMŞEK, Uzm.Dr. Özlem TURAN, Doç.Dr. Fırat KARDELEN, Prof.Dr. Gayaz AKÇURİN, Prof.Dr. Halil ERTUĞ

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Antalya

Özet

Kawasaki hastalığı İlk kez 1967 yılında Tomisaku Kawasaki tarafından Japonya’da tanımlanmıştır. Türkiye’de 20 yıl öncesinde çok ender görülen bir hastalık iken son zamanlarda çok sayıda vaka serisi yayınlanmıştır. Hastalığın tanısı, beş günden uzun süren ateşe eşlik eden dört tanı kriterinin varlığı ile konur. Tüm vakalarda bu kriterlerin hepsi ortaya çıkmadığından tanı ve tedavi gecikebilmektedir. Hastalığın en önemli komplikasyonu olan koroner arterlerde ektazi ve anevrizma oluşumu erken intravenöz immünglobülin (İVİG) verilmesi ile büyük oranda önlenebilir. Çocuk kliniğimizde bir haftada 5 hastaya Kawasaki hastalığı tanısı konuldu. Bu hastaların birinde Parainflüenza tip 4 pozitifliği saptandı. Ferritin düzeyi aşırı yüksek olan bir hasta İVİG dirençli ve metilprednizolon tedavisine cevapsız olduğundan siklosporin A ile tedavi edildi. Başlangıçta menenjit tanısı alan bir hastaya ve tanı için gerekli kriterleri olmayan bir hastaya koroner arterlerde ektazi ve anevrizma oluşumu sonrasında inkomplet Kawasaki hastalığı tanısı konuldu. Hastalığın artan sıklığını, erken tanı ve tedavisinin önemini vurgulamak amacı ile bu vakalar literatür eşliğinde sunulmuştur.
Anahtar kelimeler: Mukokutanöz lenf nodu sendromu, Koroner arter hastalığı

Kawasaki Disease

Summary

Kawasaki disease was first described by Tomisaku Kawasaki in Japan in 1967. The disease had very rarely been seen in Turkey up until the last 20 years; however, many case series have recently been reported. The diagnosis of the disease is established by the existence of four diagnostic criteria presenting with fevers longer than five days. Diagnosis and treatment may be delayed since not all cases exhibit all of these criteria. Ectasia and aneurysm formation in coronary arteries, the most important complication of the disease, may largely be prevented with the administration of early intravenous immunoglobulin (IVIg). Five patients were diagnosed with Kawasaki disease in a period of one week at our children’s clinic. One of these patients was Parainfluenza Virus Type 4 positive, and one patient with a very high level of ferritin was treated with Ciclosporin A since he was IVIg-resistant and did not respond to Methylprednisolone therapy. A patient initially diagnosed with meningitis and a patient not meeting the required criteria for diagnosis were diagnosed with incomplete Kawasaki disease following ectasia and aneurysm formation in the coronary arteries. These cases are discussed with a review of the literature in order to emphasize the increasing incidence of the disease, and the significance of early diagnosis and treatment.
Key Words: Mucocutaneous lymph node syndrome, Coronary artery disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica