Mitral Kapak Hastalığına Bağlı Kronik Atriyal Fibrilasyonlu Hastalarda Bipolar veya Unipolar Radyofrekans Ablasyon Yöntemleri ile Yapılan Modifiye Maze Prosedürünün Erken ve Orta Dönem Sonuçlarının Karşılaştırılması

Uzm.Dr. Aykut ŞAHİN, Doç.Dr. Levent YILIK, Doç.Dr. Ufuk YETKİN, Doç.Dr. Mert KESTELLİ, Uzm.Dr. Kazım ERGÜNEŞ, Prof.Dr. Ali GÜRBÜZ

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, İzmir

Özet

Amaç: Atriyal Fibrilasyon (AF) mitral kapak hastalıkları ile beraber sık görülen ve yaşamı tehdit eden, ciddi komplikasyonları olan bir hastalıktır. Preoperatif AF olan hastalarda açık kalp cerrahisi sonrasında %80 oranında AF devam etmektedir. Atriyal fibrilasyonun bu istenmeyen etkilerini önlemek amacıyla özellikle ilaç tedavisine yanıt alınamayan olgularda cerrahi girişim konusunda çalışmalar yapılmıştır. Uzun süre medikal tedavi denenmiş fakat bunda istenen başarı düzeyine ulaşılamamıştır; bazı yayınlarda %50-84 başarısızlık oranı bildirilmiştir. Bu nedenle cerrahi yöntemler ile Cox ve arkadaşları tarafından Maze prosedürü uygulanmaya başlamıştır. Bu prosedür yıllar içinde modifiye edilmiş ve daha sonraları cerrahi kesiler yerine çeşitli yöntemler ile skar dokusu oluşturularak uygulanmaya devam etmiştir. Şu anda en yaygın olarak radyofrekans ile Maze prosedürü uygulaması yapılmaktadır. Radyofrekans ablasyon, unipolar ve bipolar olarak uygulanabilmektedir.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2002 yılında unipolar RF ablasyon, 2006 yılından sonra da bipolar RF ablasyon uygulanmaya başlamıştır. Bipolar RF ablasyonun komplikasyonlarının daha az olması, uygulama kolaylığı, yapılan deneysel çalışmalarda transmural skar dokusu oluşturmada daha başarılı olması, koroner arter cerrahisi ile diğer açık kalp ameliyatı olacak ve kronik AF’u olan hastalarda da uygulanabilmesi gibi avantajları vardır. Bu çalışmada mitral kapak hastalığı olan hastalarda uygulanan kapak operasyonuna ek olarak unipolar ve bipolar radyofrekans ablasyon uygulamasının hastaların kısa ve orta dönemde normal sinüs ritmine döndürme başarılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Mayıs 2002 - Aralık 2010 arasında kronik AF rahatsızlığı olan mitral kapak hastalarının ilk 55’ine unipolar, bipolar ablasyon cihazlarının 2006 yılında kullanıma girmesi ile birlikte sonraki 66’sına bipolar RF ablasyon uygulandı.
Bulgular: Unipolar ve Bipolar Radyofrekans (RF) Ablasyon yöntemi ile Maze prosedürü uygulanan hastalar karşılaştırıldığında preoperatif ekokardiyografi verileri, genel sağlık durumu değişkenleri ve demografik veriler açısından anlamlı fark saptanamamıştır. Ayrıca Unipolar ve Bipolar RF Ablasyon yapılan gruplarda postoperatif 1. gün, 1. ay ve 6. ay takiplerinde normal sinüs ritmine dönme ve korunması açısından istatistiki anlamlı fark bulunamamıştır.
Sonuç: Kliniğimizde mitral kapak hastalığı nedeni ile opere edilecek kronik AF’li hastalarda RF ablasyon uygulanmaktadır. Bipolar RF ablasyonun, unipolar RF ablasyona göre avantajları nedeni ile daha çok tercih edilmesi görüşündeyiz.
Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, Maze prosedürü, Mitral kapak cerrahisi, Radyofrekans Ablasyon

Comparison of Early- and Mid-Term Results of Modified Maze Procedure Performed Via Bipolar or Unipolar Radiofrequency Ablation Methods Among Patients with Chronic Atrial Fibrillation Due to Mitral Valvular Disorder

Summary

Aim: Atrial Fibrilation (AF) is commonly seen with mitral valve diseases and has serious life-threatening complications. Atrial fibrillation persists during postoperative period in 80% of patients with preoperative AF. In order to prevent the adverse effects of AF, some studies were conducted concerning surgical interventions particularly for cases not responding to medical treatment. Medical treatment has been tried for a long time, but this could not reach the desired level of success; 50% to 84% failure rates were reported in some publications. Therefore, surgical methods and the Maze procedure by Cox and colleagues have started to be performed. This procedure has been modified over the years, and later on various methods are used instead of surgical incisions to form scar tissue. Currently, the most common application of the Maze procedure is radiofrequency method. Radiofrequency ablation can be applied as unipolar and bipolar methods. In our clinic, unipolar RF ablation began to be performed in 2002, and bipolar RF ablation after the year 2006. Bipolar RF ablation has some advantages over unipolar one as complications are much less, application is easier, experimental studies show that it is more successful in creating transmural scar tissue, it is applicable for coronary artery bypass surgery and other open-heart surgery types in patients with chronic AF.
Material and Method: In this study, we aimed to compare the short and midterm results of unipolar and bipolar RF ablation procedures performed in addition to mitral valve surgery regarding conversion to normal sinus ryhthm. For this purpose, between May 2002 and December 2010 the first 55 patients have been operated on with unipolar RF ablation; after introduction of bipolar RF devices, next 66 patients have been operated on with bipolar RF ablation.
Results: Patients with Maze procedure using unipolar and bipolar RF ablation were compared, preoperative echocardiographic data, general health status variables, and demographic data revealed no statistically significant difference. In addition, groups of unipolar and bipolar RF ablation in the 1st postoperative day, 1 month and 6 months follow-up showed no statistically significant difference in terms of conversion to and persistence in a normal sinus rhythm.
Conclusion: In our clinic, RF ablation is recommended for patients with chronic AF undergoing mitral valve surgery. Our opinion is that bipolar RF ablation should be preferred due to its advantages over unipolar RF ablation.
Key Words: Atrial fibrilation, Maze procedure, Mitral valve surgery, Radiofrequency ablation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica