Kararlı Koroner Arter Hastalığı Olgularında Nebivolol ve Atenolol Tedavisi Sonrasında Egzersiz Stres Testi Parametre Değişikliklerinin Karşılaştırılması

Uzm.Dr. Serhat AÇIK*, Uzm.Dr. Yüksel KAYA**, Uzm.Dr. Beyhan ERYONUCU***

*Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Van
**Van Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Van
***Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Bu çalışmada anjiyografik olarak en az bir koroner arterinde %50 veya fazla darlık saptanan ve klinik olarak stabil hastalarda, atenolole karşı nebivolol tedavisinin egzersiz stres testi (EST) parametreleri üzerine olan etkileri karşılaştırıldı.
Gereç ve Yöntem: 35 tane klinik olarak stabil hastaya (ortalama yaş 55,2+/-8,9 yıl 27’si erkek) atenolol 100 mg bir ay süre ile verilip EST yapıldı. Daha sonra aynı hastalarda atenolol yerine nebivolol 5 mg bir ay süreyle verilip EST tekrarlandı.
Bulgular: Hastalarda atenolol ve nebivolol kullanımı sonrası sırasıyla başlangıç kalp hızı, başlangıç ortalama kan basıncı, maksimum egzersizdeki kalp hızı, maksimum egzersizdeki ortalama kan basıncı, maksimum iş gücü (METS), hız-basınç ürününde (R.P.P) ve hedef kalp hızına ulaşım yüzdesinde anlamlı fark saptanmadı. Ancak ST depresyon değişikliğinin düzelme süresi, nebivolol kullanımı sonrası daha kısa idi (4,3+/-2,5’ye karşı 2,7+/-1,8 dakika, P<0,05).
Sonuç: Nebivolol ile atenololün egzersiz stres testi parametrelerine etkisi benzer olarak bulunmuştur. Egzersiz sonrası istirahat fazında EKG değişikliğinin düzelme süresinin nebivolol kullanımı sonrasında daha erken izlendiği tespit edilmiştir. Nebivolol beta blokaj etkisine ek olarak, damar düz kaslarında nitrik oksit (NO) salımını arttırarak bu etkiye sebep olabilir.
Anahtar Kelimeler: Atenolol, Egzersiz stres test, Nebivolol

The Association Between Exercise Stress Test Parameters and Different Beta Blocker Therapy in Stable Coronary Artery Disease Patients Clinical Aspect From a Single Center

Summary

Aim: In this study we compared the effects of atenolol vs nebivolol treatment, on the exercise stress test (EST) parameters of the clinically stable patients who were observed %50 or more stenosis in coronary arteries.
Material and Method: EST was performed in clinically stable 35 patients (mean age: 55.2+/-8.9 years, 27 male) 1 month after initiation of oral administration of atenolol therapy (100 mg). Finally atenolol was stopped and patients received nebivolol therapy (5 mg) for 1 month and EST was repeated.
Results: After atenolol and nebivolol therapy, basal heart rates, basal mean blood pressure, heart rate during maximum exercise, mean blood pressure during maximum exercise, maximum work load, rate-pressure product and achievement of target heart beat rates were not different. The recovery time of electrocardiographic (ECG) changes was significantly shorter after nebivolol administration (4.3+/-2.5 min vs 2.7+/-1.8 min; P<0.05).
Conclusion: Effects of nebivolol and atenolol therapy on exercise stres test parameters were similar. In addition after nebivolol therapy ECG recovery period was shorter than atenolol. The reason for obtaining better results for nebivolol can be explained by beta blockade effect and increased release of NO in the vascular smooth muscle cell leading to vasodilatation.
Key Words: Athenolol, Egzersiz stres test, Nebivolol



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica