Venöz Tromboemboli Yaygınlığı ile ABO (H)-Kan Grupları İlişkisi

Yrd.Doç.Dr. Enbiya AKSAKAL*, Uzm.Dr. İbrahim Halil TANBOĞA**, Uzm.Dr. Mustafa KURT**, Uzm.Dr. Ahmet KAYA**, Doç.Dr. Serdar SEVİMLİ*, Prof.Dr. Mahmut AÇIKEL*

* Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Erzurum
** Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Erzurum

Özet

Amaç: Venöz trombo-emboli (VTE) yaygınlığı ile ABO(H)-kan grupları arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya VTE tanısı konan 77 olgu [distal derin venöz tromboz (DVT) (n=19), proksimal DVT (n=32) ve pulmoner trombo-emboli (PTE) (n=26)] ve 34 sağlıklı kontrol birey alındı. Tüm olguların kan grupları kaydedildi (A, B, AB ve O ile Rh+ ve Rh-).
Bulgular: Venöz tromboemboli grubunda kontrol grubuna göre O-dışı kan grubu sıklığı anlamlı olarak daha fazla idi [(%83,1 ve %64,7, p=0,03; OO:2,7 (%95 GA, 1,1 - 6,7)]. VTE alt-grup değerlendirmelerinde; O-dışı kan grubu sıklığı, distal DVT’lerde kontrol grubu ile benzerlik gösterirken (%68,4 ve %64,7, p=0,77), proksimal DVT ve PTE’de kontrol grubundan anlamlı olarak daha fazla idi (sırası ile, %87,5 ve %64,7, p=0,02 ; %88,5 ve %64,7, p=0,02 ). Kontrol grubu ile hem VTE grubu hemde VTE alt-grupları arasında, ek olarak VTE altgruplarının kendi aralarında Rh grupları için herhangi bir farklılık tespit edilmedi.
Sonuç: Venöz trombo-emboli’de O-dışı kan grubu sıklığı fazladır. Ayrıca VTE’nin yaygınlığı arttıkça O-dışı kan grubu sıklığı da artmaktadır. O-dışı kan grubu VTE yaygınlığını arttırıcı bir risk faktörü olabilir.
Anahtar Kelimeler: ABO (H) kan grubu, Venöz tromboemboli

Relation of Extent of Venous Thromboembolism With ABO(H)- Blood Groups

Summary

Aim: ABO(H) blood groups has been related to venous thromboembolism. However, there is no study to evaluate relation between extent of VTE and ABO(H) blood groups.
Material and Method: The study population consisted of 34 control and 74 VTE (Distal deep vein thrombosis (DVT) (n=19), Proximal DVT (n=32) and Pulmonary embolism(PTE) (n=26)). Blood groups were recorded for control and VTE patients (A, B, AB and O / Rh+ and Rh-).
Results: In the analyses between VTE and control groups revealed that non-O blood group was significantly more frequent in patients with VTE than control group (%83,1 vs %64,7, p=0,03, OR:2,7 (95% CI, 1,1 – 6,7). In the subgroup analyses of VTE, the frequency of non-O blood group was similiar between distal DVT and control group (%68,4 vs %64,7, p=0,77), whereas was more frequent both in the patients with proximal DVT (%87,5 vs %64,7, p=0,02) and PTE (%88,5 vs %64,7, p=0,02). There were no significantly differences between control group and VTE group, and also between subgroups of VTE with respect to Rh blood group.
Conclusion: Non-O blood group was more frequent in patients with VTE. Moreover, non-O blood groups seems to be associated with the extent of VTE.
Key Words: ABO(H) blood group, Venous thromboembolism



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica