Tek Taraflı Ambliyopide Spektral Taramalı Optik Koherans Tomografi ile Fotoreseptör Bütünlüğünün Değerlendirilmesi

Fatih HOROZOĞLU, Tansu GÖNEN, Özkan SEVER, Mustafa YAŞAR, Kadircan H. KESKİNBORA

ÖZET

Amaç: Tek taraflı ambliyopi olgularında spektral taramalı optik koherans tomografi (SDOKT) cihazı kullanılarak fotoreseptör iç ve dış segmentlerini oluşturan bant (İS/DS) ile dış limitan membran (DLM) değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, şaşılık ya da anizometropi nedeniyle tek taraflı ambliyopisi bulunan 12 hastanın 24 gözü çalışma kapsamında incelendi. Tüm olgularda SD-OKT ile İS/DS ve DLM değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama yaş 19,8±16,1 yıl idi. SD-OKT ile yapılan incelemede normal ve ambliyop gözlerde İS/DS ve DLM tabakalarında bozukluk saptanmadı. Ambliyop ve normal gözler arasında ortalama, superior, inferior, temporal ve nazal RSLT kalınlığı ve MK açısından anlamlı bir fark bulunmadı.
Sonuç: Tek taraflı ambliyopide, ambliyop ve normal gözler arasında SD-OKT ile İS/DS ve DLM tabakalarında bozukluk saptanmadı.
Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Optik koherans tomografi, Retina sinir lifi kalınlığı, Maküla kalınlığı, Fotoreseptör tabaka, Dış limitan membran

Evaluation of Photoreceptor Integrity with Spectral Domain Optical Coherence Tomography in Unilateral Amblyopia

SUMMARY

Aim: To evaluate photoreceptor inner and outer segments (IS/OS) and external limiting membrane (ELM) in unilateral amblyopic patients using Spectral Domain Optical Coherence Tomography (SD-OCT).
Material and Method: In this retrospective study, 24 eyes of 12 patients were evaluated. Patients had unilateral amblyopia, either due to strabismus or anisometropia. In all cases IS/OS and ELM were evaluated.
Results: Mean age was 19.8±16.1 years. There was no disruption in normal and amblyopic eyes in both IS/OS and ELM layers which were evaluated by SD-OCT. There was no significant difference at average superior, inferior, temporal and nasal RNFL thickness and MT in normal and amblyopic eyes.
Discussion: No disruption has been detected at IS/OS and ELM layers of unilateral amblyopic eyes.
Key Words: Amblyopia, Optical coherence tomography, Retinal nerve fiber layer thickness, Macular thickness, Photoreceptor layer, External limiting membrane



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica