Pediyatrik Yaş Grubunda Endoskopik Dakriyosistorinostomi: İlk Sonuçlarımız

Onur KONUK, Fulya YAYLACIOĞLU

Özet

Amaç: Nazolakrimal kanal (NLK) tıkanıklığı bulunan pediyatrik olgularda endoskopik dakriyosistorinostomi (END-DSR) tekniğinin sonuçlarını vurgulamaktır.
Gereç ve Yöntem: Epifora şikayeti ile kliniğimize başvuran ve yaşları 14’ten küçük olan 10 pe diyatrik olgunun 12 lakrimal sistemine END-DSR uygulandı. Tüm olgularda yaş, cinsiyet, epifora nedeni ve daha önce uygulanan tedavi yöntemleri irdelendi. Lakrimal drenaj sistemindeki tıkanıklık floresein kaybolma testi ve mümkün olan olgularda göz yaşı yolları irigasyonu ile değerlendirildi. Olgular, 30 derecelik 4 mm’lik nazal endoskop eşliğinde nazal Smith-Kerrison forsepsler kullanılarak ameliyat edildi. Ameliyat sırasında kese ve nazal mukoza flebleri korunmazken, lakrimal keseye fundustan, NLK bileşke yerine kadar boylu boyunca bir insizyon yapılarak tüm kese mukozasının nazal kaviteye ağızlaşmasına dikkat edildi. Tüm olgularda bikanaliküler silikon entübasyon uygulandı ve postoperatif ortalama 3,5±0,7 ay sonra silikon tüp alındı. Olgularda epiforanın düzelmesi başarı olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmada yer alan 10 olgunun yaş ortalaması 9,5±3,5 yıl (dağılım: 5-14 yıl) idi. Beşi kız, 5’i erkekti. Ortalama takip süreleri 13,4±6,0 (dağılım: 6-23 ay) aydı. Yedi olguda konjenital NLK tıkanıklığı mevcutken, 3 olguda travmatik NLK tıkanıklığı vardı. İki olguda sondalama, 2 olguda eksternal DSR, 6 olguda bikanaliküler silikon entübasyon öyküsü mevcuttu. On iki gözden 11’inde takip süresi boyunca epifora şikayeti izlenmedi. Travmatik NLK tıkanıklığı olan ve daha önce başarısız eksternal DSR öyküsü olan bir olguda epifora şikayeti bizim uyguladığımız END-DSR sonrası da devam etti ve bu olguya tekrar mitomisin-C ile revizyon END-DSR uygulandı ve epifora düzeltildi. Sonuç olarak pediyatrik yaş grubunda ENDDSR ile başarımız %100 olarak hesaplandı.
Sonuç: Pediyatrik yaş grubunda uygulanan END-DSR’nin ilk olgularda sonuçlar tatminkar olup, daha çok olgu ve daha uzun takip süreleri sonrası eksternal DSR’ye göre başarısı irdelenmelidir.
Anahtar Kelimeler: Pediyatrik, Endoskopik dakriyosistorinostomi, Konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı, Epifora

Pediatric Endoscopic Dacryocystorhinostomy: First Results

SUMMARY

Aim: To evaluate the surgical technique and results of endoscopic dacryocystorhinostomy (END-DCR) surgery in pediatric population for the management of nasolacrimal duct obstruction.
Marerial and Method: END-DCR was performed to 10 pediatric cases for the treatment of nasolacrimal duct obstruction epiphora. All cases were reviewed for gender, age, cause of the epiphora and previous treatments. The obstruction of lacrimal drainage system was evaluated with fluorescein dye disappearence test and lacrimal irrigation test in possible cases. Cases were operated with 30 degree 4 mm nasal endoscopes and nasal Smith-Kerrison forceps. The nasal mucosal and lacrimal sac flaps were excised and lacrimal sac was incised from its fundus to nasolacrimal duct providing total apposition with nasal mucosa. Bicanaliculer silicone intubation was performed in all cases and silicone tubes were retrieved 3.5±0.75 months after the surgery. Cessation of epiphora was evaluated as surgical success.
Results: The mean age of the cases in this study was 9.5±3.5 years (5-14 years). Five of the patients were female and five of them were male. The mean duration of follow-up was 13.4±6.0 (6-23 months) months. Seven of the cases had congenital nasolacrimal duct obstruction and three of them were traumatic. Two patients had history of previously probing, 2 patients had external dacryocystorhinostomy( EXT-DCR) and 6 had bicanaliculer silicone intubation. Epiphora was relieved in 11 of the 12 eyes during the follow-up period. One patient with traumatic lacrimal duct obstruction and previously unsuccesful EXT-DCR showed continuing epiphora and underwent a successful revision END-DCR with mitomycin-C. As a result the overall success rate of END-DCR in pediatric age group was calculated as 100%.
Conclusion: The success of END-DCR in pediatric age group was satisfactory but these results must be evaluated with longer follow-up time and in more cases.
Key Words: Endoscopic dacryocystorhinostomy, Congenital nasolacrimal duct obstruction, Epiphora



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica