Şalazyon Hastalarında Ön Lamel Cerrahisi

Aykut Arslan YILDIZ, Yavuz BARDAK

Özet

Amaç: Şalazyon hastalarında ön lamel cerrahisinin etkinlik ve güvenirliğini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Şalazyon tanısı koyulan 24 hastanın 28 gözüne ön lamel cerrahisi, 28 has tanın 28 gözüne klasik insizyon ve küretaj cerrahisi uygulandı. Şalazyon reküransı, Schirmer ve gözyaşı kırılma zamanındaki değişikler cerrahi öncesi ve sonrası 12. ayda kaydedildi. Sonuçlar ki-kare ve Wilcoxon testi ile değerlendirildi.
Bulgular: İnsizyon ve küretaj cerrahisi uygulanan olguların (K/E:16/12) yaş ortalaması 27,6 ±5,0 iken ön lamel cerrahisi uygulanan olgular (K/E:16/8) ise 30,2±6,5 yaş ortalamasına sahipti. Olgulara her iki cerrahi işlem öncesi ve sonrası yapılan Schirmer ve gözyaşı kırılma zamanı testlerinde anlamlı değişim saptanmadı. Rekürans gelişimi ön lamel cerrahisi uygulananlarda (3/28, %10), insizyon ve küretaj cerrahisine (10/28, %35) göre daha az tespit edildi (p=0,03).
Sonuç: Ön lamel cerrahisi şalazyon tedavisinde etkin ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Şalazyon, Meibomian bezi, Granülasyon dokusu

Anterior Lamellar Surgery in Patients with Chalazion

SUMMARY

Aim: To evaluate safety and efficancy of anterior lamellar surgery in patients with chalazions.
Material and Method: 28 eyes of 24 patients diagnosed as chalazion were applied anterior lamellar surgery and 28 eyes of 28 patients diagnosed as chalazion were applied classic incision and curettage. Recurrence of chalazion, changes on schirmer and tear break-up time was registered in preoperatively and postoperatively 12th months. Results were evaluated with chi-square and wilcoxon test.
Results: Mean age of the cases which were applied incision and curettage surgery (F/M: 16/12) 27,6±5,0 while the cases those applied anterior lamellar surgery (F/M:16/8) 30,2 ± 6,5. There are no significant changes in schirmer and tear break-up test in both surgeries. Recurrence of chalazion is less than incision and curettage surgery (10/28, 35%)(p=0,03) in anterior lamellar surgery (3/28, 10%).
Conclusion: Anterior lamellar surgery may be safe and efficient technic in the treatment of chalazions.
Key Words: Chalazion, Meibomian gland, Granulation tissue



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica