Gözyaşı Menisküsünün Diürnal Değişiminin Optik Koherans Tomografi ile Değerlendirilmesi

Özge SARAÇ, Başak BOSTANCI CERAN, Canan GÜRDAL, Gülizar SOYUGELEN, İzzet CAN

Özet

Amaç: Kuru göz hastalarında ve normal olgularda alt gözyaşı menisküs (AGM) parametrelerinin Optik Koherans Tomografi (OKT) ile gün içindeki değişiminin saptanması
Gereç ve Yöntem: Onbeş kuru göz hastasının 15 gözü (grup 1) ve 15 sağlıklı bireyin 15 gözü (grup 2) çalışma kapsamına alındı. Gruplarda ön segment OKT ile AGM yüksekliği (AGMY), derinliği (AGMD), alanı (AGMA) ve açısı (α-açısı) saat 8:00, 12:00 ve 18:00’da ölçüldü. Elde edilen değerler istatistiksel olarak karşılaştırılarak, anlamlılık ve güvenilirlik bakımından incelendi.
Bulgular: Grup 1’in yaş ortalaması 43,25±8,90 (37-53) yıl, grup 2’nin yaş ortalaması 42,41±6,76 (32-56) yıl idi. Her iki grupta da ortalama AGMY, AGMD, AGMA ve α-açısı değerlerinin gün içinde istatistiksel olarak da anlamlı bir şekilde azaldığı tespit edildi (p<0,05). Tüm AGM parametreleri her iki grupta da en yüksek saat 8:00’da, en düşük saat 18:00’da tespit edildi. Her iki grup AGM parametreleri aynı zaman diliminde karşılaştırıldığında grup 1’de grup 2’ye göre düşüktü fakat aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).
Sonuç: Kuru göz hastalarında ve sağlıklı bireylerde OKT ile ölçülen AGM parametrelerinde diürnal değişim olduğu görülmüş ve gözyaşı dinamiğinin değerlendirilmesinde OKT ile ölçülebilen GYM parametrelerinin faydalı olabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Diürnal değişim, Kuru göz, Gözyaşı menisküsü, OKT

Evaluating the Diurnal Variation of Tear Meniscus with Optical Coherent Tomography

SUMMARY

Aim: To determine the diurnal variation of lower tear meniscus (LTM) parameters with Optical Coherence Tomography (OCT) in dry eye patients and normal subjetcs.
Material and Method: Fifteen eyes of 15 dry-eye patients (group 1), and 15 eyes of 15 healthy individuals (group 2) were enrolled in this study. LTM height (LTMH), depth (LTMD), area (LTMA), and angle (α-angle) were measured with anterior segment OCT at 8:00 am, 12:00 pm and 6:00 pm in both groups. The results were compared statistically and evaluated for significance and reliability.
Results: The mean age of group 1 was 43.25±8.90 (37-53) years and that of group 2 was 42.41±6.76 (32-56) years. A statistically significant decrease in the mean LTMH, LTMD, LTMA and α-angle values during the day period in both groups (p<0.05). All of the LTM parameters were found to be the highest at 8:00 am and least at 6:00 pm in both groups. When compared the LTM parameters at the same time period they were less in group 1 according to group 2 but the difference was not statistically significant (p>0.05).
Conclusion: Significant diurnal variation of LTM parameters were observed in patients with dry eye and healthy individuals by using OCT and it was thought that to evaluate the dynamics of the tear system, OCT can provide useful information.
Key Words: Diurnal variation, Dry eye, Tear meniscus, OCT



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica