İntrakamaral Sefazol ve Sefuroksim Uygulamasının Tavşan Korneaları Üzerine Etkisinin Işık ve Elektron Mikroskobik Olarak İncelenmesi: Deneysel Hayvan Çalışması

Sibel DEMİREL, Huban ATİLLA, Ayşe KÖSE SARGIN, Belgin CAN

ÖZET

Amaç: Endoftalmi proflaksisinde yaygın olarak kullanılan intrakamaral sefuroksim ve sefazol antibiyotiklerinin kornea üzerindeki etkilerini elektron ve ışık mikroskobu düzeyinde değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Üç pigmente tavşanın (ortalama ağırlıkları: 2-3 kg.) 6 gözü çalışmaya alındı. Gözler sefazol, sefuroksim ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda blefarosta takılmasını takiben 0,1 cc. ön kamara parasentezi yapıldı. Grup 1’de 0.1 cc. fizyolojik salin, grup 2’de 1 mg/0,1 cc. sefazol, grup 3’de 1 mg/0,1 cc. sefuroksim 30 gauge iğne ile kornealimbal bileşkeden intrakamaral olarak ön kamaraya verildi. Bir haftalık takibin sonunda, kornealar limbal bölgeden kesilerek çıkarıldı. Örnekler ışık ve elekron mikroskopik olarak incelendi.
Sonuç: Işık mikroskopik düzeyde üç grup arasında fark saptanmadı. Elekron mikroskopik incelemede ise en belirgin bulgu sefazolin enjekte edilen grupta (grup-2) keratositlerde tesbit edilen mitokondriyon matriks harabiyetiydi ve mitokondriyonların çoğu genişlemiş görünümde idi. Grup 1 ve 3’de ki keratositler normal görünümde izlendi.
Tartışma: Katarakt cerrahisi sonrası endoftalmiden korunmak için intrakamaral sefuroksim uygulaması güvenli bir methoddur, fakat sefazol ile elektron mikroskopik olarak korneal değişiklikler saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Sefazol, Sefuroksime, Endoftalmi, İntrakamaral enjeksiyon

Evaluation of Effects of Intracameral Application of Cefazolin and Cefuroxime on Rabbit Cornea with Light and Electron Microscopy: Experimental Animal Study

SUMMARY

Aim: To evaluate the effects of intracameral antibiotics cefuroxime end cefazolin which are widely being used for endophthalmitis prophylaxis, on the cornea with electron and light microscopy.
Material and Method: Three pigmented rabbit’s (mean weight: 2-3 kg) 6 eye were studied. The eyes were divided into 3 groups consisting of cefazolin, cefuroxime and the control saline group. The speculum has been placed and 0.1 cc anterior chamber paracentesis was done in all groups. In group 1; 0.1 cc. physiological saline, in group 2;1 mg/0,1 cc. cefazoline and in group 3;1 mg/ 0,1 cc. cefuroxime were injected intracamerally through corneolimbal junction with 30 gauge needle. At the end of one week follow-up, corneas were taken out through limbal incision. The samples were examined with light and electron microscopy.
Results: There was no difference detected among 3 groups with light microscopical examination. With electron microscopy, the most prominent finding was the mitocondrial matrix’s destruction in the keratinocytes in cefazoline group (group 2). Most of the mitochondrias were seemed to be swollen. The mitocondrias were found to be normal in the first and the third groups.
Conclusion: Intracameral cefuroxime application for prevention of endophtalmitis after cataract surgery is a safe method. However corneal changes were detected electron microscopically with cefazoline.
Key Words: Cefazoline, Cefuroxime, Endophthalmitis, Intracameral injection



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica