Sferik ve Asferik Yumuşak Kontakt Lenslerin Görme Kalitesi Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması

Deniz ORAL, Ebru GÖRGÜN, Melda YENEREL, Canan Aslı YILDIRIM, Ferda ÇİFTÇİ

ÖZET

Amaç: Sferik ve asferik yumuşak kontakt lenslerin görme kalitesi üzerindeki etkilerinin görme keskinliği, kontrast duyarlılık ölçümü ve wavefront analizi ile karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Miyopi veya miyopi ile beraber 0,75 D’den düşük astigmatizması olan 21 olgunun 42 gözü çalışmaya alındı. Tüm gözlerde camlı düzeltme ile 4 farklı uzaysal frekansta kontrast duyarlılığı (KD) ölçüldü ve wavefront analizi ile toplam yüksek sıralı aberasyon (YSA), koma, trefoil ve sferik aberasyon değerleri belirlendi. Sferik eşdeğer refraksiyonlara göre olguların bir gözüne sferik kontakt lens, diğer gözüne ise asferik lens uygulanmasını takiben KD ölçümü ve wavefront analizi tekrarlanarak oluşan değişiklikler karşılaştırıldı.
Bulgular: Sferik eşdeğer refraksiyonlar -1 ile - 5,25 D arasında değişmekteydi. Kontrast du yarlılıkta yalnızca 18 döngü/derece frekansında asferik lensler ile anlamlı iyileşme saptandı. Lens uygulaması sonrası her iki lens tipi ile toplam YSA miktarında anlamlı değişim saptanmadı. Hem sferik hem de asferik lensler ile sferik aberrasyonda anlamlı azalma izlenirken diğer YSA değerlerindeki değişimler anlamlı boyutta değildi.
Sonuç: Çalışmamızda görme keskinliği açısından sferik ve asferik kontakt lensler arasında herhangi bir fark olmadığı görülmüştür. Her iki lens tipi ile sferik aberasyon değerlerinde anlamlı azalma saptanırken, KD ölçümlerinde asferik lensler ile tek bir frekansta anlamlı boyutta iyileşme saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Kontakt lens, Sferik, Asferik, Kontrast duyarlılık, Wavefront analizi

Comparision of Effects of Spherical and Aspherical Soft Contact Lenses on Visual Quality

SUMMARY

Aim: To compare the effects of spherical and aspherical soft lenses on visual quality by visual acuity, contrast sensitiviy (CS) testing and wavefront analysis.
Material and Method: Forty-two eyes of 21 subjects with myopia or myopia with astigmatism less than 0,75 D were included. Following CS testing with spectacle correction, total higher order aberrations (HOA), coma, trefoil and spherical aberration were determined by wavefront analysis. Subjects were fitted with a spherical contact lens in one eye and an aspherical lens in the fellow eye according to spherical equivalent refractions. Wavefront analysis and CS testing were repeated to compare the changes induced by lenses.
Results: Spherical equivalent refractions ranged between -1 and -5.25 D. Significant improvement in CS was detected only at 18 cycles/degree frequency with aspherical lenses. Total HOA did not change while spherical aberration decreased significantly with both types of lenses. The changes in the rest of the HOA were not significant.
Conclusions: No significant difference was observed between spherical and aspherical lenses regarding visual acuity. Spherical aberration decreased significantly with both lens types. Significant improvement in CS was observed only at a single frequency with aspherical lenses.
Key Words: Contact lens, Spherical, Aspherical, Contrast sensitivity, Wavefront analysis



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica