Diyabetik Traksiyonel Dekolmanlı Olgularda Pars Plana Vitrektomi ve Membranların Bimanüel Olarak Soyulması

Gökhan PEKEL, Mehmet ÇAKIR, İrfan PERENTE, Evre PEKEL, Ahmet DEMİROK, Ömer Faruk YILMAZ

ÖZET

Amaç: Ciddi diyabetik fibrovasküler proliferasyonu ve traksiyonel dekolmanı olan olgularda pars plana vitrektomi (PPV) ve membranların bimanüel olarak soyulmasının etkinliği ve güvenirliğini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Şubat 2006 - Mart 2009 tarihleri arasında diyabetik fibrovasküler proliferasyona sekonder traksiyonel maküla dekolmanı ve makülayı tehdit eden ekstramaküler traksiyonel retina dekolmanı nedeniyle Retina Kliniğimizde ameliyat edilen 20 (11 kadın, 9 erkek) hastanın 22 gözü retrospektif olarak incelendi. Tüm olgularda pars plana vitrektomi yapıldı ve fibrovasküler membranlar bimanüel delaminasyon tekniğiyle soyuldu. Çalışmada araştırılan ana parametreler; başlangıç ve son görme keskinliği, anatomik başarı ve nüks oranları ile intra ve postoperatif komplikasyonlardı.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşları 50,1 (SD:12,4) yıldı, ortalama takip süreleri ise 13,4 (SD:6,7) aydı. Preoperatif görme keskinliği ışık hissi ile 2 metreden parmak sayma arasında değişmekte iken, postoperatif görme keskinliği el hareketleri ile 0,4 (Snellen eşeli) arasında saptandı. 13 olguda (%59) 20 gauge PPV ve 9 olguda (%41) 23 gauge PPV uygulanmıştı. Toplam 22 gözün 14'ünde (%64) görme artışı sağlandı. Postoperatif takiplerde sadece bir olguda nüks traksiyonel retina dekolmanı gözlendi. Membranların soyulması esnasında 3 (%14) olguda iyatrojenik yırtık oluştu. Bu yırtıklar postoperatif takipte yatışık olarak izlendi. Postoperatif komplikasyonlar; 6 olguda katarakt gelişimi, 5 olguda geçici göz içi basınç artışı ve 1 olguda ön kamarada silikon kabarcığı şeklindeydi.
Sonuç: Ciddi diyabetik fibrovasküler proliferasyonlu ve traksiyonel retina dekolmanlı olgularda, pars plana vitrektomi ve membranların bimanüel teknik ile soyulması etkin ve güvenilirdir; anatomik ve fonksiyonel açıdan başarılı sonuçlar vermektedir.
Anahtar Kelimeler: Proliferatif diyabetik retinopati, Pars plana vitrektomi, Bimanüel membran delaminasyonu

Pars Plana Vitrectomy and Bimanual Delamination of Membranes in Patients with Diabetic Tractional Retinal Detachments

SUMMARY

Aim: To investigate the feasibility and efficacy of bimanual pars plana vitrectomy (PPV) for treating tractional retinal detachment secondary to severe proliferative diabetic retinopathy.
Material and Method: Twenty two eyes of 20 patients (11 female, 9 male) who underwent PPV due to tractional macular detachment secondary to severe proliferative diabetic retinopathy and extramacular tractional detachment threatening macula, between February 2006 and March 2009 in our retina clinic, were analysed retrospectively. All the patients underwent PPV and bimanual delamination of membranes. Initial and final visual acuities, anatomical success rate, intra-op. and post-op. complications were the main parameters that we investigated.
Results: Mean age of the patients was 50.1 (SD:12.4) years and mean post-operative follow up time was 13.4 (SD:6.7) months. Pre-op. visual acuities of the patients were ranging between light perception and counting fingers from 2 meters. Post-op. visual acuities of the patients were ranging between hand movements and 0.4 (Snellen chart) at the last visit.Thirteen eyes (59%) underwent 20 gauge PPV and 9 eyes (41%) underwent 23 gauge PPV. Visual acuity increase was observed in 14 of 22 eyes (64%). Recurrent retinal detachment was observed in only one eye post-operatively. While delaminating the fibrovascular membranes iatrogenic tears occured in three eyes (14%); but they were secured by endo-laser photocoagulation. Cataract formation (6 eyes), transient intraocular pressure increase (5 eyes) and silicone bubble in the anterior chamber (1 eye) were the post-op. complications.
Conclusion: Bimanual pars plana vitrectomy (PPV) and delaminating the fibrovascular membranes bimanually for treating diabetic tractional retinal detachment is safe and effective yielding high anatomical and functional success.
Key Words: Proliferative diabetic retinopathy, Pars plana vitrectoy, Bimaual membrane delamination



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica