Tüberkülozlu Hastalarda Göz Tutulum Bulguları

Ebru Eren AKAR, Yonca A. AKOVA, Altuğ ÇETİNKAYA, Sezin Akça BAYAR

ÖZET

Amaç: Tüberkülozlu hastalarda göz tutulumu olan olguların klinik özelliklerinin ve uygulanan tedaviye cevabın gözden geçirilmesi.
Gereç ve Yöntem: 1996-2009 tarihleri arasında oküler tüberküloz tanısı konulan 10 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar muayene bulguları, floresein anjiyografi (FA) ve indosiyanin yeşili anjiyografisi (İYA) bulguları, sistemik tutulum, aldığı topikal ve sistemik tedaviler yönünden değerlendirildi.
Bulgular: Toplam 10 hastanın ortalama başvuru yaşı 53,62 ve takip süresi 17,71 ay idi. İlk muayenede iki olguda (%20) granülomatöz ön üveit saptandı. On hastanın beşinde (%50) vitrit ve retinal vaskülit birlikteliği olduğu, bunların dördünde ise vitrite multifokal koroiditin eşlik ettiği görüldü. Üç olguda (%30) vitritle birlikte koroidal granülom bulgusu izlendi. İki hastada (%20) ilk muayenede diskte hiperemi ve papilödem saptandı, bu hastalardan birinde nöroretinit tabloya eşlik ediyordu. On hastanın dördünde (%40) daha önceden bilinen sistemik miliyer tüberküloz tanısı mevcutken, geri kalan altı hastanın (%60) tüberküloz tanısı göz muayenesinden sonra yapılan sistemik tarama ile konuldu.
Sonuç: Oküler tüberküloz erken tanı ve tedavi ile görme kaybı ve diğer komplikasyonların önlenebildiği bir hastalıktır. Özellikle immünsüpresif hastalarda oküler tüberküloz düşündüren bulgularla karşılaşıldığında dikkatli sistemik tarama ve uygun tedavi çok önemlidir. Bazen ilk olarak göz tutulumu ile gelen olgularda da sistemik tüberküloz tanısı konulabilir
Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, Göz tutulumu, Tedavi

Ocular Manifestations in Tuberculosis Patients

SUMMARY

Aim: To review clinical manifestations and treatment results in patients with ocular tuberculosis.
Material and Method: Ten patients who diagnosed with ocular tuberculosis between 1996-2009 were involved in this retrospective study. All patients were evaluated by ophthalmologic examination, florescein angiography, indocyanin green angiography, systemic involvement, topical and systemic treatment.
Results: The mean age of the patients were 53.62 with a follow-up of 17.71 months. At the first examination, two patients (20 %) had granulomatous anterior uveitis, five patients (50 %)had vitritis and retinal vasculitis. Out of the 5 patients, 4 had multifocal choroiditis. Three patients (30 %) had vitritis and choroidal granuloma, one patients had optic neuritis, one had papilla edema. Four patients (40 %) diagnosed with miliar tuberculosis before eye involvement. In the remaining 6 patients (60 %), systemic tuberculosis diagnosed during investigations after ocular findings.
Conclusion: Early diagnosis and prompt treatment of ocular tuberculosis may prevent the serious eye complications and loss of vision. Especially in immuncompromised patients who have signs or symptoms of ocular tuberculosis, specific evaluation for tuberculosis is warranted.
Key Words: Tuberculosis, Eye involvement, Treatment



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica