Üveite Bağlı Olarak Gelişen Katarakt Olguları ile Senil Kataraktlı Olgularda Postoperatif Arka Kapsül Kesafetinin Karşılaştırılması

Betül ilkay SEZGİN AKÇAY, Tülay ALPAR AKÇETİN, Meltem DUMAN, Elif KARAGÖZ, Kadir ELTUTAR

Özet

Amaç: Üveite bağlı olarak gelişen katarakt olguları ile senil kataraktlı postoperatif olgularda arka kapsül kesafeti gelişme oranlarını karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: S.B. İstanbul Eğitim Hastanesi’nde opere edilen 53 üveitli hastanın 67 gözü ile üveiti olmayan 69 hastanın 69 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların ortalama takip süresi 24 ±3,1 aydır. Üveitik hastaların operasyondan önce en az 3 ay atak geçirmemiş olmalarına dikkat edildi. Üveitli hastalarda arka kapsül açılan 2 olguya sulkusa polimetil metakrilat göz içi lens implante edildi.
Bulgular: Üveite bağlı katarakt gelişen hastalarda 1. yıl sonunda arka kapsül kesafeti gelişme oranı %43,4 iken, bu oran 2 yıl sonunda %57,3 olarak belirlenmiştir. Senil katarakt olgularında ise 1. yıl sonunda arka kapsül kesafeti gelişme oranı %7,9 iken bu oran 2 yıl sonunda %8,5 olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Üveitik hastalarda katarakt cerrahisinin sonuçları üveitin tipine, şiddetine dikkatli preoperatif ve postoperatif muayene sonuçlarına ve cerrahi tekniğe bağlıdır. Dikkatli hasta seçimi, uygun preoperatif ve postoperatif gözetim ile fakoemülsifikasyon cerrahisi üveitik katarakt hastalarında etkili ve güvenli bir yöntemdir. Üveitik gözlerde katarakt cerrahisi, göz içi lens materyal ve dizaynının gelişmesiyle daha da gelişecektir.
Anahtar Kelimeler: Arka kapsül opasifikasyonu, Üveitik katarakt, Fakoemülsifikasyon

Comparision of Posterior Capsular Opacification Rates in Uveitic Cataract and Senile Cataract Cases

SUMMARY

Aim: We aim to compare the results of posterior capsular opacification rates between uveitic cataract and senile cataract cases.
Material and Method: Sixty seven eyes of 53 patients with uveitic cataracts and 69 eyes of 69 patients with senile cataract who operated in İstanbul Education and Research Hospital were included to this study. Average follow up time was 24 ±3.1 month. Acyrilic intraocular lens (IOL) were implanted to all patients except two uveitic cataract cases in whom posterior capsular tear occurred during surgery.
Results: Posterior capsular opacification rate was 43.4% in first year and 57.3% in second year in uveitic cataract cases, this rate was 7.9% in first year and 8.5% in second year in senile cataract group.
Conclusion: The result of cataract surgery depend on the type and degree of uveitis, careful preoperative and postoperative examination and surgical technique. With careful patient selection, appropriate pre and postoperative supervision phacoemulsification is safe and effective in uveitic cataract cases. With the development of IOL material and design,cataract surgery will be more effective in uveitis patients.
Key Words: Posterior capsular opacification, Uveitic cataract, Phacoemulsification



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica