Ambliyop Göz İle Ambliyop Olmayan Göz Arasında Kontrast Duyarlılık İlişkisi

Deniz TURGUT ÇOBAN, Ümit BEDEN, Dilek ERKAN

ÖZET

Amaç: Ambliyopi özellikle çocukluk çağında en yaygın olarak gözlenen bir görme bozukluğudur ve prevalansı yaklaşık olarak % 1,6-3,5’dir. Kontrast duyarlılık fonksiyonu çeşitli hastalıkların hem tanı hem de takibinde değerli bir testtir ve özellikle de ambliyopinin değerlendirilmesinde yararlıdır. Bu çalışmada, anizometrik ambliyopili hastaların sağlam ve ambliyopik gözlerindeki kontrast duyarlılıklarının sağlıklı bireylerin kontrast duyarlılıkları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, anizometropik ambliyopili 81 hasta ile 81 sağlıklı kontrolün kontrast duyarlılık fonksiyonları ölçüldü. Kontrast duyarlılık fonksiyonları 1,5, 3, 6, 12 ve 18 cpd olan beş frekansta “Functional Acuity Contrast Test” (F.A.C.T.) ile ölçüldü. Tüm veriler istatistiksel olarak SPSS programı karşılaştırıldı.
Bulgular: Hasta grubu ile kontrol grubunun kontrast duyarlılık düzeyleri karşılaştırıldığında; kontrol grubuna göre hasta grubunun hem ambliyop hem de ambliyop olmayan gözlerinde tüm frekanslarda azalma olduğu saptandı. Bu azalma istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0,05). Ayrıca, hasta grubunun ambliyop gözü ile ambliyop olmayan gözleri karşılaştırıldığında ambliyop olan gözlerin kontrast duyarlılık fonksiyonları tüm frekanslarda ambliyop olmayan göze göre daha düşük bulundu. Bu fark ta istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0,05).
Sonuç: Sonuç olarak, ambliyopi her iki gözü etkileyebilen binoküler bir hastalıktır. Bu nedeni ile yapılacak ileri çalışmalar ambliyopinin tanı, tedavi ve takibinde kontrast duyarlılık testinin rolünün belirlenmesinde faydalı olacaktır.
Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Anizometropi, Kontrast duyarlılık fonksiyonu, F.A.C.T.

Relationship of Contrast Sensitivity Between Amblyopic and Non-Amblyopic Eye

SUMMARY

Aim: Amblyopia is a vision disorder which is most commonly seen in childhood with an estimated prevalence of 1.6-3.5 %. Contrast sensitivity function is a valuable test for both detecting and following up various eye diseases and is of particular importance in assessing amblyopia. The study aimed to compare the contrast sensitivity functions of the amblyopic and non-amblyopic eyes of the anisometropic patients and also to compare these values with those of the healthy individuals.
Material and Method: In this study, contrast sensitivity of 81 patients with anisometropic amblyopia and 81 healthy control subjects were evaluated. Contrast sensitivity functions were assessed by “Functional Acuity Contrast Test” (F.A.C.T.) in five frequencies with 1.5, 3, 6, 12 and 18 cpd. Statistical comparisons was performed by SPSS.
Results: All frequencies of contrast sensitivity were significantly decreased in both amblyopic and non-amblyopic eyes of the patients compared to the control group (p<0.05). Accordingly, when the amblyopic and non-amblyopic eyes of the patients were compared, the contrast sensitivities of the amblyopic eyes were worse in all frequencies than those of the nonamblyopic eyes. This difference was also statistically significant (p<0.05).
Conclusion: In conclusion, amblyopia is a binocular disease which can affect both eyes. We believe that further studies will be beneficiary to understand the role of contrast sensitivity function test in the diagnosis, treatment and follow up of amblyopia.
Key Words: Ambliyopia, Anisometropia, Contrast sensitivity function, F.A.C.T.



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica