Gebelikteki Göz İçi Basınç Değişimleri

Dilek ÖZKAYA, Özlem YALÇIN TÖK, Levent TÖK, Mustafa Muhterem EKİM, Mehmet Okan ÖZKAYA, Yavuz BARDAK

ÖZET

Amaç: Gebelikte oluşan hormonal ve vasküler değişikliklerin göz içi basıncı (GİB) üzerine olan etkilerini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde gebelik takibi yapılan 32 sağlıklı gebe çalışma kapsamına alındı. Benzer yaş aralığındaki 32 fertil kadın ise kontrol grubunu oluşturdu. Gebelerin ilk trimesterden itibaren her trimesterde GİB’leri ölçüldü. Tüm olgularda ölçümler nonkontakt tonometri ile yapıldı. Muayene sırasında her göz için üç ölçüm yapılarak ortalamaları alındı. Sistemik ya da oftalmolojik hastalığı olan olgular çalışma dışı bırakıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan sağlıklı gebelerin yaş ortalamaları 27,7±3,5, kontrol grubunun yaş ortalamaları ise 28,4 ± 4,1 idi. Gebelerin gebelik sürecindeki GİB ortalamaları her trimester ayrı olarak değerlendirildiğinde 1. trimesterde 12,5±2,4 mmHg, 2. trimesterde 11,4 ±2,6 mmHg ve 3. trimesterde 11,6 ± 3.2 mmHg olarak ölçüldü. Kontrol grubunun GİB ortalamaları ise 14,2±3,7 mmHg idi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gebelerin 2. ve 3. trimesterdeki GİB ölçümleri anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Trimester ortalamaları kendi aralarında karşılaştırıldığında ise anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: Sağlıklı gebelerde ölçülen GİB, 2. ve 3. trimesterde kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu.
Anahtar Kelimeler: Gebelik, Göz içi basıncı, Tonometri

Intraocular Pressure Alterations in Pregnancy

SUMMARY

Aim: To evaluate the effect of hormonal and vascular changes of pregnancy on intraocular pressure (IOP).
Material and Method: Thirty-two healthy pregnants following by Obstetrics and Gynecology clinic were included in the study. The control group was formed by 32 agematched fertil women. IOP of pregnants was measured in each trimester beginning from first trimester. IOP measurements were performed by noncontact tonometry in all cases. The mean of three measurements was taken for each eye during the examination. Patients with systemic or ophthalmologic disease were excluded.
Results: The mean age of healthy pregnants was 27.7±3.5 and the mean age of control group was 28.4±4.1. The mean IOP of pregnants was 12.5±2.4 mmHg in first trimester, 11.4 ±2.6 mmHg in second trimester and 11.6±3.2 mmHg in third trimester. The mean IOP of the control group was 14.2±3.7 mmHg. In second and third trimester the mean IOP of pregnants was significantly lower than the control group (p<0.05). There was no significant difference when the means of trimesters compared each other (p>0.05).
Conclusion: IOP of healthy pregnants in second and third trimester was found significantly lower than the control group.
Key Words: Pregnancy, Intraocular pressure, Tonometry



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica