Primer Açık Açılı Glokom Hastalarında Fakoemülsifikasyon Sonrasında Göz içi Basıncı Kontrolü

Banu TORUN ACAR, Didem ESEN, İbrahim Bülent BUTTANRI, Mehmet Şahin SEVİM, Suphi ACAR

ÖZET

Amaç: Primer Açık Açılı Glokom (PAAG) hastalarında fakoemülsifikasyon cerrahisinin göz içi basıncı (GİB) ve glokom medikasyonu üzerine etkilerini değerlendirmek.
Gereç ve yöntem: Kataraktı olan 40 PAAG hastasının 40 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara fakoemülsifikasyon ile katarakt extraksiyonu ve göz içi lens implantasyonu uygulandı. Hastalar 6 ay takip edildi. Cerrahi öncesi ve sonrası GİB değerleri ve kullanılan glokom ilacı sayıları karşılaştırıldı.
Sonuçlar: Hastaların 23 (%57,5)’ü kadın, 17 (%42,5)’si erkek, ortalama yaşları 65,8±5,6 (57-75) yıl idi. Ameliyat öncesi ortalama GİB 16,02±2,0 mmHg ve ameliyat öncesi kullanılan ortalama antiglokomatöz ilaç sayısı 1,83±0,9 idi. Ameliyattan sonra 6. ayda hastaların ortalama GİB 14,98±1,83 mmHg, kullandıkları ortalama antiglokomatöz ilaç sayısı 0,63±0,8 bulundu. Katarakt ameliyatı sonrası hastaların GİB değerinin ve kullandıkları antiglokomatöz ilaç sayısının düşmesi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05).
Tartışma: Kataraktı olan PAAG hastalarında fakoemülsifikasyon ile katarakt ekstraktsiyonu, GİB’i ve kullanılan glokom ilacı sayısını anlamlı olarak azaltmaktadır
Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, Fakoemulsifikasyon, Göz içi basıncı

Intraocular Pressure Control After Phacoemulsification in Primary Open Angle Glaucoma Patients

SUMMARY

Aim: To evaluate the effect of phacoemulsification on intraocular pressure(IOP) and glaucoma medication in primary open angle glaucoma (POAG) patients.
Material and Method: 40 eyes of 40 POAG with co-existing cataract were included in this study. All patients had cataract extraction by phacoemulsification and intraocular lens implantation. The follow-up period was 6 months.Preoperative and potoperative IOP values and number of glaucoma medications were compared.
Results: There were 23 (57.5%) female patients and 17 (42.5%) male patients, mean age was 65.8±5.6 (57-75) years.The mean preoperative IOP was 16.02±2.0 mmHg with a mean of 1.83±0.9 glaucoma medications. Postoperatively the mean IOP was 14.98±1.83 mmHg and the mean number of medications was 0.63±0.8 at 6 months. The decrease in IOP and number of medications was significant after cataract surgery. (p<0.05).
Conclusions: In POAG patients with co-existing cataract, cataract extraction by phacoemulsification can significantly reduce both IOP and number of glaucoma medications.
Key Words: Primary open angle glaucoma, Phacoemulsification, Intraocular pressure



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica