Kinapril ve Nebivolol ile Yapılan Antihipertansif Tedavinin Brakiyal Arter İntima Media Kalınlığı Üzerine Erken Dönem Etkileri

Uzm.Dr. Hasan KORKMAZ*, Doç.Dr. Mehmet AKBULUT**, Doç.Dr. Yılmaz ÖZBAY**, Uzm.Dr. Mustafa KOÇ***

*Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Elazığ
**Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Elazığ
***Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Elazığ

Özet

Amaç: Çalışmamızdaki amaç hipertansif hastalarda, bir anjiyotensin konverting enzim inhibitörü olan kinapril ve beta-1 selektif blokeri olan nebivolol tedavisinin, brakiyal arter intima media kalınlığına (İMK) erken dönem etkilerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak JNC 7 kriterlerine göre evre I-II olan hipertansif hastalar çalışmaya alındı. Bir gruba 20 mgr/gün kinapril (n=27), diğer gruba ise ise 5 mgr/gün nebivolol (n=27) tedavisi 4 hafta süre ile verildi. Tedavi öncesi ve sonrası, doppler USG ile brakiyal arterin antekübital fossada dallarına ayrılmadan hemen öncesi, ön ve arka intimal yüzleri net olarak belirlenebilen segmentten İMK ölçümleri alındı.
Bulgular: Kinapril ve nebivolol grupları yaş, cinsiyet dağılımı, sol ventrikül kitle indeksi, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, vücut kitle indeksi bakımından birbirine benzerdi. Aterosklerotik risk faktörlerinin gruplar arasında dağılımı ve diğer ekokardiyografik ve biyokimyasal ölçümler bakımından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Dört haftalık bir takip sonunda hem kinapril hem de nebivolol alan hastalarda SKB ve DKB (p<0,0001) değerlerinde belirgin bir azalma gözlendi. Kinapril grubunda tedavi öncesi ve sonrası İMK değerleri arasında %9,31 istatistiksel anlamlı bir gerileme oluştu (0,43±0,09; 0,39±0,07 p=0,007). Nebiolol grubunda ise tedavi öncesi ve sonrası İMK değerlerinde %4,77 gerileme oldu ancak bu gerileme istatistiki bir fark oluşturmadı (0,42±0,09; 0,40±0,07 p= 0,090).
Sonuç: Hipertansif hastalara verilen nebivolol ve kinapril tedavisi etkili kan basıncı düşüşü sağlamıştır. Ancak tedavinin erken dönemlerinden itibaren, aterosklerozun başlangıç evresi kabul edilen İMK’daki gerilemeyi kinapril sağlamıştır. Kinapril gibi İMK üzerine erken dönemden itibaren olumlu etkileri olan antihipertansif ilaç seçiminin uzun vadede klinik faydalarını görmek için bu amaçla tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Kinapril, Nebivolol, Hipertansiyon, İntima media kalınlığı

The Short Term Effect of Antihypertensive Therapy with Nebivolol and Quinapril on Brachial Artery Intima Media Thickness

Summary

Aim: In this study, we aimed to investigate the short term effect of quinapril and nebivolol on brachial artery intima media thickness (IMT).
Material and Method: Hypertensive patients class I-II according to JNC VII were included to study prospectively. Quinapril (20 mg/day) were given to agroup (n=27) and nebivolol (5mg/day) were given to other group (n=27) for 4 weeks. Brachial artery IMT were measured at antecubital fossa just before bifucation where anterior and posterior wall was visualized accurately before and after the treatment.
Results: Both of the groups were similar with respect to age, sex, left ventricular mass index, ejection fraction, and body mass index. There are also no difference between groups with respect to atherosclerotic risk factors, echocardiographic and biochemical parameters.
Systolic and diastolic blood pressures were dropped significantly in both groups at the end of 4 weeks treatment when compared to baseline (p<0.0001). A 9.31% statisticaly significant decrease of IMT was observed in quinapril group (0.43±0.09; 0.39±0.07 p=0.007) when compared to baseline. A 4.77% statisticaly insignificant decrease of IMT was observed in nebivolol group (0.42±0.09; 0.40±0.07 p=0.09) when compared to baseline.
Conclusion: Both of the drugs have shown effective blood pressure decrease. But only quinapril caused regression at the early phase of treatment on IMT which is accepted as the beginning of atherosclerosis. It is needed to long term studies to reveal the clinical efficacy of antihypertensive drugs which has favourable effect on IMT at early phase of treatment like quinapril.
Key Words: Quinapril, Nebivolol, Hypertension, Intima media thickness



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica