Koroner Kalsifikasyonun Değerlendirilmesinde Fibrinojen ve Çok Duyarlı C Reaktif Protein Düzeylerinin Rolü

Uzm.Dr. Ömer UZ*, Uzm.Dr. Mustafa APARCI*, Doç.Dr. Ejder KARDEŞOĞLU*, Yrd.Doç.Dr. Ömer YİĞİNER*, Uzm.Dr. Serap BAŞ**, Yrd.Doç.Dr. Osman İPÇİOĞLU***, Doç.Dr. Namık ÖZMEN*, Uzm.Dr. Zafer IŞILAK*, Doç.Dr. Bekir Yılmaz CİNGÖZBAY*, Prof.Dr. Bekir Sıtkı CEBECİ*

*GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kardiyoloji Servisi, İstanbul
**Gaziosmanpaşa Hastanesi Radyoloji Servisi, İstanbul
***GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Biyokimya Servisi, İstanbul

Özet

Amaç: Yüksek duyarlıklı C reaktif protein (hsCRP) ve fibrinojen ateroskleroz ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmada çok kesitli bilgisayarlı tomografide (ÇKBT) elde edilen koroner kalsifikasyon skoru ile fibrinojen ve hsCRP düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Koroner arter hastalığı ön tanısı ile ÇKBT incelemesi yapılan ardışık 64 hastanın (49,5±10,9, 51 erkek, 13 bayan) koroner kalsifikasyon skorları belirlendi. Hastaların demografik özellikleri kayıt edildi. Hastaların 12 saat açlık kanından Total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliserid, hemoglobin düzeyi, hsCRP ve fibrinojen düzeyleri ölçüldü. Agatston skoru ile belirlenen koroner arter kalsifikasyon skorları ile serum fibrinojen ve hsCRP düzeyleri arasındaki ilişki incelendi.
Bulgular: Ortalama koroner kalsifikasyon skoru 146,5±333,7 Agatston birimi idi. Fibrinojen ve hsCRP düzeyleri sırasıyla 456,5±97,0 mg/dl, 2,84±2,48 mg/dl olarak belirlendi. hsCRP düzeyi ile koroner kalsifikasyon skoru arasında anlamlı ilişki yoktu (p>0.05). Ancak fibrinojen düzeyleri ile koroner kalsifikasyon skoru arasında iyi düzeyde pozitif korelasyon bulduk (r=0,49, p<0,05).
Sonuç: Çalışmamız ÇKBT aracılığıyla belirlenen koroner kalsifikasyonun; aterosklerozla ilişkisi bilinen fibrinojen arasındaki korelasyonun ortaya konması açısından önemlidir. hsCRP ile ateroskleroz arasında belirgin ilişki saptanmadı. Bu durum hasta sayısı ve klinik özellikleri ile ilişkili olabilir. hsCRP’nin ateroskleroz ile ilişkisini dışlayamaz.
Anahtar Kelimeler: Koroner kalsifikasyon, Çok kesitli bilgisayarlı tomografi, Fibrinojen ve hsCRP

Role of Fibrinogen and High Sensitive C-Reactive Protein Levels in Evaluation of Coronary Calcification

Summary

Aim: High sensitive C-reactive protein (hsCRP) and fibrinogen are closely associated with atherosclerosis. We evaluated the correlation of hsCRP and fibrinogen levels with coronary calcification (CAC) score determined by multi sliced computerized tomography (MSCT).
Material and Method: CAC scores of 64 patients (age 49.5±10.9, 51 male,13 female) with preliminary diagnosis of coronary artery disease were consecutively determined by MSCT . Demographics of patients recorded. Levels of hsCRP, fibrinogen, total cholesterol, HDL- and LDL-cholesterol, triglyceride, and Hemoglobin were determined from the serum obtained at a 12 hour fasting state. Correlation of CAC score expressed as Agatston score with serum levels of fibrinogen and hsCRP was evaluated.
Results: Average of CAC score was 146,5±333,7 Agatston units. Mean levels of fibrinogen and hsCRP were 456.5±97,0 mg/dl, 2.84±2.48 mg/dl, respectively. There was no significant correlation betweeen CAC score and hsCRP levels (p>0.05). However we found good positive correlation between CAC score and serum fibrinogen levels (r=0.49, p<0.05).
Conclusion: Our study is of significance due to the documentation of the correlation between CAC score which was determined by MSCT and serum fibrinogen levels; closely related with atherosclerosis. No significant association was found between hsCRP and atherosclerosis. This may be due to patient number and clinical features. It does not exclude the close relation of hsCRP and atherosclerosis.
Key Words: Coronary calcification, Multislice computed tomography, Fibrinogen and hsCRP levels



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica