Üremik Plörite Bağlı Gelişen ve Solunum Yetmezliğine Neden Olan Trapped Lung (Hapsolmuş Akciğer): Olgu Sunumu

Uzm.Dr. Emel ERYÜKSEL*, Dr. Zeynep BAŞPEHLİVAN**, Doç.Dr. Bedrettin YILDIZELİ***, Doç.Dr. Serhan TUĞLULAR****, Doç.Dr. Sait KARAKURT*, Prof.Dr. Turgay ÇELİKEL*

* Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı, İstanbul
** Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
*** Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, İstanbul
**** Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı, İstanbul

Özet

Trapped Lung ( Hapsolmuş akciğer), enflamatuvar bir olayın kalıntısı olarak plevra yapraklarında durum düzeldikten sonra kalan kollajenöz ya da fibröz kabuğa bağlı olarak akciğerin genişleyememesidir. Nadir olarak üremiye bağlı plörit, hapsolmuş akciğere neden olabilir. Genellikle asemptomatiktir. Semptom varlığında dekortikasyon önerilir. Sunulan olgu, üremiye bağlı gelişen plevral sıvı ve solunum yetmezliğiyle başvurmuş ve hapsolmuş akciğer tanısı konmuştur. Mekanik ventilasyon gerektirecek kadar solunum yetmezliği gelişen hasta dekortikasyon sonrası kaybedilmiştir. Olgudaki üremik plörit sonrası gelişen hapsolmuş akciğer ve dekortikasyon operasyonu literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Üremik plörit, Solunum yetmezliği, Hapsolmuş akciğer

Trapped Lung with Respiratory Failure Caused By Uremic Pleuritis: Case Report

Summary

Trapped lung is a clinical entity characterized by inability of lungs to expand as a consequence of inflammatory process due to residual collagenous or fibrous peel. Pleuritis associated with uremia may rarely cause trapped lung. Trapped lung is frequently asymptomatic. Decortication is indicated for symptomatic patients. The presented case was admitted to hospital with pleural effusion associated with uremia and respiratory failure and was diagnosed with trapped lung. Patient developed respiratory failure requiring mechanical ventilation and died after decortication. Trapped lung case associated with uremic pleuritis and undergoing decortication was presented in light of literature.
Key Words: Uremic pleuritis, Respiratory failure, Trapped lung



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica