Kronik Nonmalign Ağrısı Olan Bireylerde Bilişsel-Davranışçı Ağrı Modeli’nin İncelenmesi

Öğr.Gör. Özden DEDELİ*, Prof.Dr. Çiçek FADILOĞLU**, Prof.Dr. Meltem UYAR***

*Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Manisa
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, İzmir
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İzmir

Özet

Amaç: Bilişsel-davranışçı kuram, kronik ağrının anlaşılması ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu modele göre, hastaların inançları ve ağrı ile baş etme davranışları kronik ağrıya alışma sürecinin temelini oluşturur. Daha önce yapılmış olan karşılaştırılmalı ve longitudinal çalışmalar bu hipotezi desteklemiştir. Türkiye’de bu konuda çalışmalara rastlanmadığı gibi, ağrı inançlarını ölçen bir materyal de bulunmamaktadır. Kronik ağrı ve özellikle ağrı inançları alanındaki literatür değerlendirildiğinde, Türkiye’deki çalışmalarda bu alanda göze çarpan eksiklik, ağrı inançlarının Türk Kültürü açısından da değerlendirilmesi gerekliliğini ve bu gerekliliğin önünde ve ötesinde ağrı inançlarını ölçmeye yarayacak bir materyalin Türk literatürüne kazandırılmasının ivediliğini düşündürmektedir. Bu çalışmada amaç, ağrı inançları, ağrı davranışları ve ağrı distresini ölçmeye yönelik geliştirilmiş olan ölçeklerin toplumumuz için geçerlilik güvenilirliğini sınamak ve bilişsel-davranışçı kronik ağrı modelini ülkemiz için değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik non malign ağrı şikayeti olan 336 hasta dahil edilmiştir. Araştırma verileri, McGill Melzack Ağrı Soru Formu, Ağrıya Yönelik Tutum Ölçeği (SOPA), Ağrı Davranışı Ölçeği (PBCL), Ağrı Distresi Ölçeği (PDI) ve Kısa Form 36 (SF-36) kullanılarak toplanmıştır. Ağrı ölçekleri çeviri tekrar çeviri tekniğiyle İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiştir. Geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinde cronbach α, test-tekrar test pearson korelasyon katsayısı (r) değerlendirilmiştir. Verilerin SPSS 13.0 paket programında ortalama, yüzde dağılımları ve korelasyon teknikleri kullanılarak istatistiksel analiz leri yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 38.25±13.10 ve % 61.3’i kadındır. SOPA, PBCL ve PDI’nin geçerlilik ve güvenilirlik verileri incelendiğinde, her bir ölçeğin ve alt ölçeğinin cronbach α> 0.70 ve r >0.70 p<0,01 olduğu belirlenmiştir. Ağrı ölçeklerinin her birinin toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir korelasyon olduğu görülmüştür. Ayrıca, ağrı ölçeklerinin toplam puan ortalamaları ile SF-36’nın toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Çalışma sonuçları, SOPA, PBCL ve PDI’nin Türkçe çevirisinin toplumumuz için kabul edilebilir düzeyde geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, bilişsel-davranışçı kronik ağrı modelinin ülkemiz için de uygulanabilir olduğunu desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler: Ağrı inançları, Ağrı davranışı, Ağrı distresi, Bilişsel-davranışçı model

A Survey Cognitive-Behavioural Model of Pain in Patient with Chronic Nonmalignan Pain

Summary

Aim: Cognitive-behavioral theory has played a significant role in the understanding and treatment of chronic pain. According to this model, patients’ beliefs and coping behaviors play central roles in their adjustment to chronic pain. Previous correlational and longitudinal studies have supported this hypothesis. In Turkey, there are no studies and tools on pain beliefs. In this specific review, the literature on pain beliefs is discussed in terms of necessity of research and material development on pain beliefs that tab factors specific to Turkish culture. The aim of this study was to evaluate cognitivebehavioural model of chronic pain in Turkey and to measure the reliability and validity of scales about pain beliefs, pain behavioural and pain distress in Turkish.
Material and Method: A total of 336 patient with chronic nonmalignan pain completed self-report measures of beliefs and function and, data were collected by McGill Melzak Pain Questionnaire, Survey of Pain Attitudes (SOPA), Pain Behavior Check List (PBCL), Pain Distress Inventory (PDI), Medical Outcomes Survey Short Form (SF-36). The pain instruments were translated using a backtranslation technique from English to Turkish, and analyses included internal consistency cronbach α, test-retest method. Data were evaluated on computer by using SPSS 13.0 pacget programme, mean, percentage, Pearson Correlation were used in the statistical analysis.
Results: Mean age for subjects was 38.25±13.10 and, 61.3 % were female. SOPA, PBCL and PDI were demonstrated a reasonable level of internal consistency of reliability, having a Cronbach’s Alpha Coefficient > 0.70. Each of scale’s item total correlation were >0.70 p<0,01. The average SOPA, PBCL and PDI score were significant negative correlation with the average SF-36 score. However, each of SOPA, PBCL, PDI’s score were significant positive correlation.
Conculusion: The results of the study show that the Turkish version of the SOPA, PBCL, PDI have reasonable level of reliability and validity. These findings shown that could be application of cognitivebehavioural model of chronic pain in Turkey.
Key Words: Pain beliefs, Pain behavioural, Pain distress, Cognitive behavioural model



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica